Miért borul ki az anyád, ha snüsszözöl?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Leginkább azért, mert halvány lila gőze sincs róla, hogy mi ez. Képzeld el anyukád döbbent arcát, amikor megtalálja a szennyesben a nadrágod zsebében felejtett zacskót. Az első reakciója nyilván a pánik, mert azt hiszi, valamilyen drogot talált. De amúgy a felnőttek nagy részének tényleg fogalma sincs, mi ez, ugyanis a snüssz leginkább a fiatalok dilije. Annyira ismeretlen, hogy volt olyan iskola, ahol rendőrt hívtak a tanárok, amikor előkerült egy tasak.

Mi az a snüssz?

A snüsszt a svédek találták ki a 18. században, amikor dohányleveleket kevertek össze sóval és vízzel, és ezeket pici papírtasakokba porciózták. Ezt aztán felhelyezték a felső ajkuk és az ínyük közé, így abból a nikotin, a dohány hatóanyaga gyorsabban, és füst nélkül szívódhatott fel a szervezetükbe. A svédeknél annyira népszerűvé vált a dohányzásnak ez a formája, hogy ma a felnőtt svéd lakosság közel 14 százaléka rendszeresen használja.

Magyarországon nem lehet legálisan hozzájutni dohányt tartalmazó snüsszhöz. Viszont olyan nikotinpárna, ami nem tartalmaz dohányt, bármelyik dohányboltban kapható. Számos ízzel és aromával ízesíthetik, ezért is annyira népszerű a fiatalok körében. Na meg azért, mert nem lehet észrevenni a használatát, ezért akár fizikaórán is snüsszözhet valaki feltűnés nélkül.

Milyen hatása van?

Csakúgy, mint a cigarettánál, itt is a nikotin az, ami a szervezetre hat. Elsősorban az agyra, örömérzetet és jobb hangulatot idéz elő, emellett csökkenti a stresszt, és a fokozza a szellemi teljesítményt. De a nikotin valójában egy mérgező vegyület, ami kezdetben szédülést, hányingert és hányást, később többek közt hasmenést, izomgyengeséget és nehézlégzést okozhat.

A snüsszel egyébként az a legnagyobb probléma, hogy komolyan túl lehet vele adagolni a nikotint. Míg egy szál cigarettában legfeljebb 1 mg nikotin lehet, a nikotintasakok darabonként 2, 4, de akár 16, 20 mg nikotint is tartalmazhatnak. Így, ha tömsz egy 20 mg-os snüsszt, az olyan, mintha elszívtál volna egy egész doboz cigit egyszerre. Ennyi nikotint egy erős dohányos is megérez már, nemhogy egy gyerek. Ráadásul függővé is válhatsz, ami azt jelenti, hogy már nem nagyon tudsz meglenni snüssz nélkül.

Sokan egyébként azért nem szoknak rá, mert nagyon büdös lehet tőle az ember szája, rossz ízű és fura állagú lehet a nyála, és amúgy is komoly betegségeket tud okozni a szájüregben. Ínygyulladás, fogszuvasodás, a fogak elszíneződése lehet a következménye, sőt, hosszantartó használat után komolyabb, akár rákos betegséget is okozhat. Ennek ellenére még mindig sokan azt gondolják, hogy kevésbé káros, mint a cigaretta. Ami egyébként abból a szempontból igaz, hogy füstmentes, tehát azok a káros anyagok, amik a cigaretta égése során keletkeznek, nem jutnak be a szervezetbe. A tüdő, a légutak tehát nincsenek akkora veszélynek kitéve. Az íny és a fogak viszont annál inkább.

Kik snüsszöznek?

A nikotinpárnácskát népszerű élsportolók is használják, a hokisoktól a teniszezőkön át a focistákig. Úgy gondolják, a nikotin egyfelől nyugtatja és ellazítja őket, másfelől energialöketet ad, és segíti a koncentrációt. Sok sportoló tekint rá fizikai teljesítményfokozóként is, pedig erre egyelőre nincs tudományos bizonyíték. Világhírű focisták snüsszöznek nyíltan meccs közben. Az angol topbajnokságban, a Premier League-ben annyira megszaporodtak a felvételek a szájukban fura kis zacskókat forgató játékosokról, hogy vannak, akik szerint a focisták 35-40 százaléka snüsszözik. Épp ezért tavaly nyáron már a focisták körében kampányoltak, hogy felhívják a figyelmet a tasakok veszélyeire.

Hazánkban nincs adat arról, hogy mennyien fogyasztják ezeket a nikotinpárnákat. Az biztos, hogy van olyan dohánygyár Magyarországon, amelyik 2021-ben már dupla annyit állított elő belőle, mint 2019-ben. Ez évi 2 milliárd darabot jelent. A dohányboltosok is azt mondják, hogy nagy a kereslet a kis tasakok iránt, a vásárlóik nagy része pedig leginkább a 18-25 éves korosztályból kerül ki. De a fogyasztás már a jóval fiatalabbakat is érinti, nem ritka, hogy egy nyolcadikos osztály legalább háromnegyede már minimum egyszer kipróbálta.

Szóval anyukád jogosan lehet kiakadva, ha megtudja, hogy snüsszözöl. Leginkább azért, mert félt. Bár te nyilván nem gondolsz most arra, hogy mi történik az egészségeddel majd egyszer, ott a távoli jövőben. A szüleid viszont most már pontosan tudják, milyen vacak az, amikor itt fáj, meg ott fáj. A legjobb, ha nyíltan beszélsz erről velük, vagy ha nem tudsz, akkor olyan felnőttel, akiben megbízol, mert lehet, hogy szükséged lesz a segítségükre a leszokáshoz. És a legegyszerűbb mégis csak az lenne, ha rá se szoknál. Mert attól még, hogy a világsztár focista Zlatan Ibrahimovic meccs előtt snüsszözik, neked egyáltalán nem muszáj.

Forrás: telex.hu

Kiemelt kép: Magyar Narancs

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.