Miért borul ki az anyád, ha energiaitalt iszol?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ahogy egyre nagyobb leszel, úgy fogsz kipróbálni mindent, amit körülötted a többiek is. Akkor is, ha tiltanak tőle, akkor is, ha jó fej módon félrenéznek a szüleid. Amúgy általában ez a világ rendje, a szüleid sem meséltek el minden hülyeséget, amit a te korodban csináltak. Azt viszont jogosan várják el tőled, hogy ne betegedj ezekbe bele. Például abba, ha egymás után ledöntesz három energiaitalt. (Másba is bele lehet betegedni, például az alkoholba vagy a cigibe, de ezeket vegyük át majd később.)

Az energiaitalok kapcsán rengeteg vita alakult ki, vannak, akik egyenesen megtiltanák, hogy 18 éves korotok előtt hozzájussatok. (Ez valószínűleg pont úgy sikerülne, mint a cigi és az alkohol esetében, magyarán sehogy.) Persze sokan, főleg az italok gyártói tiltakoznak ez ellen, mondván, hogy akkor ne csak ezeket tiltsák tőletek, hanem a kólát is, hiszen abban is van koffein. A koffein az az anyag, ami a kávéban is van. Ezt élénkítő hatása miatt szokták fogyasztani. Vagyis azért, hogy felébresszen és ébren tartson. Egy liter kólában kb. annyi koffein van, mint egy kis dobozos energiaitalban, vagy egy presszókávéban. Ez így önmagában nem tűnik soknak. De ha te úgy iszod az energiaitalt, mintha üdítő lenne, és leküldesz belőle rövid idő alatt 3-4 dobozzal, akkor az olyan, mintha felhajtottál volna egyszerre négy csésze kávét. Ez pedig egy felnőttnek is nagyon sok.

Mennyi energiaital fogy?

Egy friss kutatás szerint minden magyar, beleérve a gyerekeket is, megiszik évente 27 darab negyedliteres energiaitalt. Egy régebbi, 16 országban elvégzett felmérés szerint reggelente minden ötödik 10-14 éves gyerek ezzel kezdi a napot. A kamaszok 78 százaléka csak néha fogyaszt belőle, de 13 százalék közülük „nagyivónak” számít, azaz nemcsak egyet iszik belőle naponta.

Mit okozhat a túlzott fogyasztása?

Egyrészt azt, hogy pörögtök tőle egy darabig, aztán kidőltök, és még fáradtabbak lesztek. Ez a magas cukortartalom miatt van így, hirtelen megemelkedik a testetekben a vércukorszint, aztán lezuhan. Ez az ingadozás okozza ezt a fura állapotot. Másrészt a nagy mennyiségben ledöntött koffein a szívednek is árthat. A koffein miatt gyorsabban verhet a szíved, előfordulhat hányinger, fejfájás, súlyosabb esetben szívritmuszavar, mellkasi fájdalom, remegés is.

Szintén aggasztó lehet, hogy egy kutatás szerint az energiaital a stresszhormonok szintjét is növeli, és egyes szakértők szerint komoly függőséget is okozhat.

Anya jogosan ideges, ha iszod?

Magyarországon kevés adat van arról, hogy mennyien lesznek ténylegesen rosszul energiaitalok miatt. 2011 és 2019 közt összesen 422 olyan esetről tudni, amikor 19 éven aluliak koffeinmérgezéses tüneteket produkáltak. Igaz, hogy itt volt olyan, aki 2,5 liter energiaitalt ivott meg egyszerre, és az esetek negyedében alkohol is előkerült. Az érintettek háromnegyede egyébként fiú volt, de ez csak egy érdekesség. Az esetek 11 százalékában 8-12 éves gyerekekről volt szó, a nagy többség a 13-16 éves korosztályba tartozott.

Valószínűleg tehát jogosan aggódik az anyukád, ha sok energiaitalt iszol. Mondhatjuk amúgy mi is, hogy ne igyál annyit, de kiskamasz vagy, úgyse fogsz ránk hallgatni. Naná, majd zellerszárat rágcsálsz forrásvízzel, mert a felnőttek azt mondják, mi? A lényeg viszont az, hogy még sokáig szükséged lesz az egészséges testedre. Ahhoz pedig már most el kell kezdened vigyázni rá. (24.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.