Micsináljak? Varrógép!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Biztos te is érzed néha, hogy nem kéne folyton a gépet vagy a telefont nyomkodni, hanem jó lenne valami mást is csinálni. De mit? Ehhez adunk ötleteket ebben a sorozatban.

Az olcsó, pár év után eldobható ruhák korában élünk. Az otthoni varrás visszaszorult, pedig roppant hasznos tudás, és fantasztikus sikerélményekhez segíthet hozzá. Nem mellesleg: sose lesz többé gondod a karácsonyi és egyéb ajándékokkal!

Apróbb munkákat persze továbbra is tűvel és cérnával oldunk meg: egy leesett gombot, egy kilyukadt zsebet. Egész jelmezeket, varázslóköpenyt, saját divatkollekciót viszont géppel érdemes megvarrni, mert így koncentrálhatsz a tervezésre, és az öltéseket elvégzi a masina.

Mit csinál a gép?

A varrógép dolga az, hogy két perc alatt összeöltsön egy méter textilt. Ha tudod, mit csinálsz, a megvalósítás már szinte gyerekjáték. Ehhez persze célszerű előbb gyakorolni, aztán szabásmintákat keresni. Egy kapucnis köpeny nem túl bonyolult, de előbb fel kell rajzolni és ki kell vágni a megfelelő anyagdarabokat. Ezután jön a gép.

Ez a fiú például szeretett volna egy terepszínű köpönyeget a Vadonjáró regénysorozat mintájára. Pár ezer forintból meg is lett, és ilyenje nincs senki másnak.

Mármost varrógép vagy van otthon, vagy nincs. Ha van, akkor valószínűleg ért hozzá anyukád, esetleg apukád, és meg tudja mutatni, hogyan működik. Ha nincs, és nagyon szeretnél, akkor be kell szerezni egyet. A használható gépek 35 ezer forint körül kezdődnek. Ezektől örök életet nem várhatunk, mert sok a műanyag alkatrész bennük, de kezdésnek megfelelnek. A másik lehetőség használt, régebbi gépet venni az internetes piactereken vagy máshol. Itt kifoghatsz masszív, strapabíró gépeket olcsóbban, és ha jó állapotúak, sokáig szolgálnak majd. A „hordozható”, „utazó” varrógép néven hirdetett kis játékszerek komolyabb munkára nem alkalmasak, viszont tízezer forint körül megvásárolhatók.

A régebbi gépek elég hangosak, de félni nem kell tőlük. Ha csak annyi eszed van, hogy nem tolod direkt a tű alá az ujjad, nem tud bántani. És amúgy nem is fér oda az ujjad. Szinte minden mai gépben van egy csomó díszítő program, de ne törődj azzal, hogy mennyiféle. Amire szükséged lesz, az az egyenes öltés, a cikkcakk és esetleg a gomblyuk. Fontos viszont, hogy az öltés hosszúságát szabályozni lehessen.

Kezdő varrógép a Brothertől. Nem tart örökké, de épp eleget tud.

Gyakorlat teszi a mestert

Ha a gép megvan, szerezz valami rongyokat, és kísérletezz. Ismerd ki, hogyan reagál a pedálra, melyik öltés hogy néz ki, hogyan kell kanyarodni varrás közben. Több aranyos nagymama indított magyar nyelvű varrós Youtube-csatornát, ezekből megtanulhatod az alapokat. Nemcsak magát a varrást, hanem a spulnizást is, amikor az alsó szálhoz áttekerjük a cérnát egy orsóra. Vagy azt, hogy mire való a szálfeszítő, és hogyan zárd le a varratot, amikor a végére értél. Illetve az alapvető karbantartási munkákat. A varrógép finom, kényes szerkezet, rendszeresen olajozni is kell. Az alsó szálhoz tartozó gépezetet időnként ki kell nyitni, ha nagy gubanc van, vagy új cérnát teszel be. Ilyenkor mindenképp kapcsold ki a gépet!

Amikor már magabiztosan össze tudsz gyógyítani két rongyot, akkor kezdődhet az alkotás. Kezdd valami könnyű, de látványos tervvel, például egy kispárnával. Ahhoz csak két darabot kell összevarrni. De készíthetsz így egyszerű plüssöket, laposabb figurákat is. Az anyagot méteráruboltokban szerezheted be, viszonylag olcsón, már ha nem selyemfüggönyt csinálsz. Egyelőre óvakodj a rugalmas, nyúlós anyagoktól, azokat nehéz szépen varrni. Ha a géped gyengébb, akkor három-négy réteg farmert már lehet, hogy nem tud átbökni. Legjobb, ha sima vásznakkal indulsz, a kényesebb anyagok ráérnek.

Jó, ha tudod, hogy nem fogsz egy hét után esküvői ruhát vagy tányérsapkát varrni. Mint minden kézművességnek, a varrásnak is rengeteg trükkje, mesterfogása van. De már a legalapvetőbb gyakorlattal is nagyon sok mindent meg tudsz csinálni. Lehet, hogy kajla lesz az a nyuszi, kicsit ferde a díszpárna, de pont ezért egyedi, és csak a tiéd. Vagy azé, akit megajándékozol vele!

 

Korábbi ötleteink, hogy mit csinálj:

Puzzle
Önfenntartó terrárium
Kötögetés
Gitár
Makettezés
Kollázs
Zöldség-gyümölcs

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.