Micsináljak? Puzzle-özz!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Biztos te is érzed néha, hogy nem kéne folyton a gépet vagy a telefont nyomkodni, hanem jó lenne valami mást is csinálni. De mit? Ehhez adunk ötleteket ebben a sorozatban.

Van annak valami furcsa bája, ahogy az ember szinte kaján vigyorral az arcán lopja haza a legfrisebb szerzeményt: egy nagy doboz puzzle-t. Szégyen, hogy ennek még mindig nincs legalább valami félig magyar neve. Lehetne például púzli. Vagy pázli.

A kirakós olyan hobbi, amit ugyanúgy szerethet egy 5 meg egy 95 éves is, talán csak az különbözik, hány darabos kihívásnak vágnak neki.

A kirakózás akkor is jó szórakozás, ha egyedül csinálja az ember, de egy családi, baráti hétvégén sem jön rosszul, ha a nappali közepén kiterített szőnyegen mindenki játszhat egy kicsit.

Unsplash

A puzzle-höz kell egy kis türelem és elszántság, hiszen újra és újra vissza kell térni hozzá, de legalább azzal a megnyugtató gondolattal simíthatunk végig a kész művünkön, hogy végül minden a helyére kerül. A kész kirakót ráadásul összeragaszthatjuk és kitehetjük a szobánk falára is.

A puzzle-özés kezdő szinten olcsó hobbinak számít. A legtöbb üzletlánc kínálatában vagy a vegyesdiszkontokban is van kirakós, ha nem is a legszebb fotóval és nem is a legszebb alapanyagból. 2500 forintért már vehetünk 500, 1000 darabos szetteket, amikkel aztán napokig-hetekig elszöszölhetünk. 1-2 nagyobb darab kartonpapírt összeragasztva tökéletes felületünk lesz a rakosgatáshoz, komolyabb játékosoknak már puzzleszőnyeg ajánlott.

A határ persze itt is a csillagos ég, van olyan Magyarországon kapható kirakós, amiért közel 150 ezer forintot kellene kicsöngetni. Mivel a kirakókból ezerféle létezik, mindenki megtalálhatja azt a mintát, amit szeret: a kedvenc városa tájképét, a kedvenc állatát vagy nevezetességét.

Milyen előnyei vannak a kirakózásnak?

A puzzle egyszerre edzi az egész agyunkat: a gondolkodásért, logikáért és a kreativitásért felelős agytekervények is akcióba lendülnek és együttműködnek egymással. Szóval azon túl, hogy fokozza az agyműködést, segít a tanulási képességeink és a memóriánk fejlesztésében is. Tanulmányok kimutatták, hogy ha rendszeresen eddzük az agyunkat kirakóssal vagy más, kognitív kihívást jelentő tevékenységekkel, akkor csökkenthetjük a későbbi életkorban a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Gustav Klimt egyik festménye kirakósban. Pixabay

A puzzle ráadásul sokat segít abban, hogy fejleszd a koncentrációdat, a problémamegoldó készségedet és a kézmozdulataidat is. Mindezekre még tehetsz is egy lapáttal, ha közben beteszed a kedvenc zenédet, vagy valami egészséges nasit rágcsálsz közben.

A kirakó kiváló terápiás foglalkozás is. Amikor keressük a megfelelő darabokat, olyannyira koncentrálunk, hogy minden mást kizárunk: a stresszt és a negatív gondolatokat is. Ebben a meditatív állapotban stimulált az elménk, de izgatottság helyett nyugalmat érzünk. Ilyenkor amúgy csökken a pulzusszám és a vérnyomás is.

Unsplash

A kirakós befejezéséhez türelemre és kitartásra van szükség. A puzzle arra tanít, hogy elsősorban magunkkal szemben legyünk elég türelmesek! A képek kirakása közben megtanulhatjuk, mekkora értéke van a kitartásnak, és annak, hogy ha a problémákat türelmes és határozott gondolkodásmóddal közelítjük meg.

Már írtunk fentebb, hogy egyedül is jó buli, de csoportosan még királyabb a puzzle. Ennek ráadásul rendkívüli előnyei vannak: a csapatmunka segíti az együttműködést, a közös gondolkodást vagy épp a nagy beszélgetéseket. Mivel mindenki egy célért dolgozik, az egész családi/baráti társaság számára sikerélményt jelent az elkészült kirakós.

Kiemelt kép: Pixabay

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.