Micsináljak? Programozz!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Gondoltál már valaha arra, hogy milyen jó lenne, ha a feladataid egy varázslatos gombnyomásra elkészülnének? Valami hasonlóra válhatsz képessé, ha megtanulsz programozni! Sőt, elkészítheted azt a játékot, amit igazán szeretnél. Ha nem is sikerül elsőre, maga a próbálkozás is kiváló szórakozás!

A valóságban ehhez persze egynél jóval több gombnyomásra lesz szükség, a jó hír viszont az, hogy semmilyen varázslat nincs benne, az egész csak gyakorlás kérdése.

GIPHY

Hogy mennyire hasznos tudásra tehetsz így szert, azt könnyű belátni, ha belegondolsz, mi mindenben dolgoznak manapság számítógépek. Például a zsebedben, hiszen az okostelefonok is igazi számítógépek, ugyanúgy, ahogy a laptopok vagy a videojáték-konzolok. De ott vannak a komputerek a modern autókban, hűtőszekrényekben és mosógépekben, programozhatók az óráink, kulcstartóink és szemüvegeink. Ha tudsz programozni, ezeket olyan működésre bírhatod rá, amilyenre csak akarod.

A programozáshoz szükség lesz egy laptopra vagy asztali számítógépre, de nem kell, hogy nagyon új vagy drága legyen. Jó, ha van saját email-címed, vagy egy olyan, amit te is használhatsz. Erre csak azért lesz szükség, hogy be tudj jelentkezni a programozás gyakorlására létrehozott internetes oldalakra. Jóval könnyebb lesz a tájékozódás, ha valamennyire tudsz angolul, mert a legtöbb segítséget ezen a nyelven fogod megtalálni. Ha ez még annyira nem megy, sokat tudnak segíteni a fordítóprogramok, mint a Google Translate és a DeepL.

DeepL

Ha komolyan gondolod a programozást, előbb-utóbb ki kell ismerned legalább egy úgynevezett programnyelvet. Ez olyan utasítások összessége, amelyekkel pontosan megmondhatod a számítógépnek, hogy mikor mit csináljon. A különféle programnyelvek különféle, leginkább angolból származó parancsokkal, másképp mondva kóddal dolgoznak, és különböző dolgokra alkalmasak. Ha ilyesmivel próbálkoznál, nagy hasznát veszed majd egy külön fejlesztőprogramnak, amelyek közül az egyik legnépszerűbb a Visual Studio Code nevű, ingyenesen letölthető alkalmazás.

Ahhoz, hogy ráérezz, hogyan „gondolkodik” a számítógép, milyen elemekből és milyen sorrendben épülnek fel az általa értelmezhető utasítások, a legegyszerűbb, ha blokkprogramozással kezded. Ezt azért hívják így, mert egy sor kódot sem kell hozzá írnod, ehelyett puzzle-darabkákhoz hasonló, egymáshoz illeszthető színes alakzatokból építheted fel a programodat úgy, hogy egymás mellé vagy egymásba húzod őket a számítógéped egerével. Ezeket a színes izéket hívják blokkoknak. A Scratch nevű blokkprogramozós oldal legalább részben magyarul is tud, ingyenes, és egy csomó leírást meg bemutatót is magában foglal.

Scratch

Egy másik jópofa tanulófelület a CodeMonkey, ami nem blokkos, hanem már a kezdetektől szöveges módszerrel dolgozik, de nagyon egyszerűen és szórakoztatóan. Később igazi programnyelveket is tanulhatsz itt.

Ha kedvet kaptál még további tanuláshoz, rengeteg segítséget találhatsz a YouTube-on. Elég beírni a keresőjébe egy programnyelv nevét és utána azt, hogy kezdőknek. Itt van például egy, a JavaScriptet tanító lista. A JavaScript egy nagyon fontos programnyelv, szinte az összes mai weboldal használja. És ha hibába ütközöl? Nos, abba a hibába biztos, hogy más is beleütközött már, majd kért és segítséget kapott a neten.

GIPHY

Ha röviden meg tudod fogalmazni, hogy mi a baj, és beírod egy keresőbe, könnyen találhatsz választ a kérdéseidre. Ennek még saját gyűjtőhelye is van, Stack Overflow-nak hívják és erre találod.

Ha nagyon komolyan érdekel a téma, és még profibb környezetben lépnél tovább a tanulmányaidban, akkor jól jöhet egy online vagy személyes tanfolyam. De ha jól megy az angol, akkor olcsóbban lehet venni videós oktatósorozatokat is. Nyári programnak viszont bőven elegendőek lesznek a teljesen ingyenes lehetőségek.

Korábbi ötleteink, hogy mit csinálj:

Filmforgatás
Varrógép
Puzzle
Önfenntartó terrárium
Kötögetés
Gitár
Makettezés
Kollázs
Zöldség-gyümölcs
Mágneshorgászat

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.