Micsináljak? Makettezés

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Biztos te is érzed néha, hogy nem kéne folyton a gépet vagy a telefont nyomkodni, hanem jó lenne valami mást is csinálni. De mit? Ehhez adunk ötleteket ebben a sorozatban.

A makett csak úgy néz ki, mint az igazi. Tehát a repülőmakett nem repül, repülőmodellnek pedig azt szokás nevezni, ami igen. A makettépítés öröme abban áll, hogy a végén lesz egy mozdonyod, hajód, helikoptered vagy autód, amit te magad csináltál. A sokadik után már nyugodtan mondhatod szinte bárkinek, hogy te tudsz ilyet, ő meg nem. Bee!

A maketteket gyári készletekben lehet megvenni, a sok-sok apró darabból neked kell összerakni a gépet, majd általában festeni is. Ehhez részletes összeszerelési útmutatót is kapsz. Ez nem legó, ragasztani kell, és utána nem lehet már szétszedni.

$? $$? $$$?

Mindjárt az elején valljuk be, hogy ez nem a legolcsóbb hobbi. Minőségi készlet 3-4 ezer forinttól kapható, ami ez alatt van, azzal csak mérgelődni lehet. Jóval többet fogsz költeni segédanyagokra: ezek a ragasztók, festékek és szerszámok. Kaphatók viszont kezdőknek szánt csomagok, amelyekben megkapsz minden hozzávalót, ezek inkább a tízezer forintot nyaldossák már.

Festékek, hígító, ecset… csak néhány a kellékekből. Fotó: Youtube

Viszont ha igényesen dolgozol, ezek nem egynapos kalandok. Szóval azért a pénzért elég sokáig elfoglalhatod magadat, és mondjuk mozijegyre átszámolva már nem is olyan drága.

Érdemes eldöntened, milyen járműveket akarsz építeni. A hajóknak, autóknak és harcjárműveknek ugyanis kell egy szabad polc. A kész makettek törékeny, sérülékeny műtárgyak, nem lehet fiókba dobálva tartani őket. A repülők és űreszközök előnye, hogy ha elég magas a szobád, ezeket fel tudod akasztani damilra, és nem foglalnak helyet máshol. Persze fellógathatsz autókat is, csak hülyén fognak kinézni.

Munkaterületre viszont mindenképp szükséged lesz. Ez lehet az íróasztalod, de mivel ott mást is csinálsz, kell majd néhány doboz, amibe a félkész tárgyakat és darabkákat elpakolhatod. A frissen ragasztott vagy festett munkadarabokat pedig valahol pihentetned kell. De erre jó a könyvespolc is, ha van pár tenyérnyi hely.

A készleteken általában jelölik a nehézségi fokot. De ha mégsem, az alkatrészek számából következtethetsz. Kezdd egyszerű, ránézésre sem túl bonyolult gépekkel; a kétfedelű repülők és a tankok várhatnak. Azok megizzasztják a haladókat is.

79 darabos utasszállító haladóknak a Revell cégtől.

Hass, alkoss, gyarapíts!

Amit nem tudsz megvenni, az a kézügyesség és a hozzáértés. Utóbbi a tapasztalatból lesz. Viszont ennek a gyakorlatnak egész életedben hasznát veheted, mert tudni fogod, mire való és hogyan viselkedik a smirgli vagy a reszelő, mikor kell a lapos és mikor a félkerek. Valamint hogy a sniccer bizony éles, és tisztelettel kell vele bánni. Azt is megtanulod, hogy a ragasztók és festékek büdösek és szellőztetni kell utánuk. Tudni fogod, mikor kell csipeszt ragadni, milyen ecset illik a különböző feladatokhoz, és persze közben megtudsz egy csomó mindent az eredeti gépekről is. Egy gyakorlott makettezőn már biztosan nem fognak ki az IKEA-bútorok!

Aztán évek múlva már komplett űrállomásokat vagy csatajeleneteket építhetsz, ha neked az jól esik. Vagy fogod a szerszámaidat és a tudásodat, és belevágsz valami más kreatív hobbiba, ahol hasznosíthatod, amit megtanultál.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.