Micsináljak? Mágneshorgássz!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Itt a nyár és a sok szabadidő, és ilyenkor sokan utaznak vízpart mellé. De valószínűleg a lakóhelyed környékén is van valami tó, folyó vagy patak. Miért ne próbálnád ki a mágneshorgászatot?

A hobbi abból áll, hogy a kötélre erősített mágnesünket bedobáljuk a vízbe, és ügyesen kihúzzuk. A rátapadt vastárgyaknak pedig örülünk. Persze nem minden dobás hoz zsákmányt, és ami igen, annak is nagy része régi szög, drót vagy csavar. Ám olykor igazi különlegességek is előkerülnek. Felsorolni is nehéz, mi mindent rángattak ki szorgos mágneshorgászok a vizekből. De ízelítőként: hajókról leesett alkatrészek, folyóba veszett járművek darabjai, lószerszámok, kardok és tőrök, gombok, órák, ékszerek, elektromos eszközök, vastartalmú pénzérmék, katonai felszerelés darabjai, szerszámok, komplett biciklik és fegyverek.

Néhány hétköznapi fogás. Fotó: Magnet Fishing Michigan

A leletek mesekockaként is működnek, mert rögtön beindul a fantázia. Honnan eshetett ki ez a furcsa csavar? Kié volt ez a törött kés, és hogyan került a vízbe? Ki és milyen állapotban tolt be a Dunába egy bevásárlókocsit? Mikor és ki viselhette az övcsatot, amin még kivehető egy címer nyoma?

Ehhez a hobbihoz szükség lesz némi beruházásra. Legcélszerűbb megvenni egy kezdőkészletet. Ebben a mágnes mellett benne van a kötél, a rögzítőelemek és kesztyű is. A móka tízezer forintnál kezdődik, a legdrágább maga a mágnes. Az erősebbek nemcsak drágábbak, de nehezebbek is. Érdemes beszerezni egy háromágú kampót is: ezzel ki lehet rángatni olyan tárgyakat is, amiket a mágnes nem bír el, vagy nem tapad meg rajta.

Mágneshorgász-készlet. Fotó. Vevor

A mágnes dobálása sportnak is felfogható, egy-két óra hajigálásban tisztességesen elfárad az ember. Figyelj arra, hogy a kötél végét erősen tartsd vagy csatold az övedhez, nehogy mindenestül bedobd az egészet. Sajnos az sem egészen kizárt, hogy a mágnes elakad valamiben. Ilyenkor a parton sétálva, különöző szögekből rángatva általában kiszabadítható. A kétoldalas, oldalról rögzített mágnesek kevésbé akadnak el, mint a középső lyuknál felkötött darabok. Óvatosan bánj az elakadt mágnessel, mert hirtelen ugorhat ki a feszítéstől, és esetleg orrba vág.

A legjobb helyeket tapasztalattal lehet megtalálni. Javasolt hidak, gázlók, folyókanyarulatok környékén keresgélni, ahol eleve több minden potyog a vízbe, vagy az áramlat lerakja a hordalékot.

Pár biztonsági előírásra feltétlenül ügyelj. A kesztyű nem véletlenül van a készletben. A kihalászott vasdarabok élesek lehetnek, és nem könnyű őket leszedni a mágnesről. És szinte biztos, hogy fogsz majd horgászcsalikat, horgokat és egyéb szerelékeket. Ezek pláne hegyesek, és a horog csúnyán meg is akad a bőrben. Vigyázz velük. A horgászmágnesek nagyon erősek, arra is figyelj, hogy az ujjad ne szoruljon a mágnes és egy vasdarab közé.

Ezeket is mágneshorgászok fogták. Fotó. Sludge Pirates

A másik: kétségtelenül a legizgalmasabb leletek közé tartoznak a lőfegyverek. Nincs nagy esélyed fogni egy pisztolyt vagy puskát, az pedig szinte biztos, hogy ezek régóta működésképtelenek. Viszont minden talált fegyvert be kell jelenteni a rendőrségnek, mert nem tudhatod, nem bűncselekményhez használták-e őket. Még az is lehet, hogy egy régóta eredménytelen nyomozásban segít a lelet. A rendőrök általában segítőkészek és jó néven veszik, ha a mágneshorgász szabályszerűen bejelenti, ha ilyesmit talált. A számukra érdektelen, százéves puskacsöveket vissza is adják.

Szóval ha van kedved, próbáld ki a mágnesrégészkedést! Ha nem is cibálod ki rögtön Attila király koporsóját vagy egy Tigris tankot, a jó levegő, a vízpart és az izgalom mindenképp megéri. És mellékesen még tisztítod is kicsit a vizeket. Meg fogsz lepődni, mi mindennel vannak tele!

Korábbi ötleteink, hogy mit csinálj:

Filmforgatás
Varrógép
Puzzle
Önfenntartó terrárium
Kötögetés
Gitár
Makettezés
Kollázs
Zöldség-gyümölcs

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.