Micsináljak? Készíts ékszert újrahasznosított cuccokból!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az ékszerek sok szempontból olyanok, mint a ruhák. Kimehetnek a divatból, vagy megunjuk őket. De egyrészt elég drága mulatság állandóan újakat venni, másrészt a környezetnek is ártunk vele. De van egy jó hírünk: ha nincs semmi olyan bőrallergiád, ami megakadályozna abban, hogy ilyen anyagú cuccokat hordj, akkor még jót is teszel a környezetnek azzal, hogy felhasználsz pár szemétre szánt dolgot és jópofa ékszert készítesz belőle.

A mostani Micsináljak? projektünk erről szól. A határ a csillagos ég abban, mi mindent lehet például egy üdítős dobozból vagy régi CD lemezből készíteni. Ehhez csak egy-két olcsó kiegészítőt kell venni a boltban. Vagy még azt sem, mert lehet rögtönözni otthoni alapanyagokból. Hozunk is rögtön három nagyon egyszerű példát, hátha kedvet kaptok a dologhoz.

Dobozos üdítőből fülbevaló:

  • Először is mosd ki a dobozt, lötyböld ki mosogatószeres vízzel.
  • Ezután óvatosan vágd le a doboz tetejét és alját. Érdemes éles ollóval dolgozni, amit először is beleszúrsz, majd a szúrás nyomán kezded el körbevágni magát a dobozt. Ha már nyitott lesz a doboz, könnyebb lesz vágni. Nem ajánljuk, hogy sniccerrel dolgozz, mert baromi éles a pengéje, de ha van otthon egy felnőtt, aki besegít, megkérheted, hogy vágja le neked hipp-hopp a doboz két végét.
  • Ha ez megvan, akkor hosszában egyik végétől a másikig vágd el ollóval, hogy egy lapos felületed legyen, ne kerek.
  • Innentől kezdve bármilyen formát kivághatsz belőle, legyen az szív, rombusz, négyzet, csepp, akármi. Ha tutira akarsz menni, akkor előre megrajzolsz egyet egy áttetsző papírra és a minta alapján rajzolod fel. Vagy ha van valamilyen formád otthon, azt is használhatod. De szabad kézzel is lehet játszani, nem kell tökéletesnek lennie.
  • Ha ez megvan, akkor fontos, hogy az egészet óvatosan, lehetőleg egy vastagabb kesztyűben egy csiszolópapírral csiszold körbe simára, hogy amikor hordod, ne legyen semmi, ami zavarhatja a bőrödet, ha hozzáér.
  • Ha megvagy vele, akkor hagyhatod abban a mintában, amiben maga a doboz volt, vagy esetleg át is festheted festékkel, vagy átragaszthatod színes ragasztószalaggal.
  • Ha ez megszáradt, akkor jöhet egy luk arra a végére, ami a fülednél lesz, ahonnan lóg majd az ékszer. Ezt egy rajzszöggel is megcsinálhatod, de ha van otthon egy bőrlyukasztó ár (ez egy hegyes szerszám), azzal sokkal könnyebb. Tegyél alá valami puhát, például régi, vastag újságot vagy rossz könyvet.
  • Ha nem tudod átszúrni, vagy tartasz tőle, kérheted a szüleid vagy egy felnőtt segítségét. Ha ez is megvan, akkor már csak a fülbevalóalap van hátra, amit hobbiboltokban elég olcsón be tudsz szerezni.

Itt egy példavideó:

Medál CD lemezből

  • Először is le kell vakarni a cédéről a felszínén lévő színt, réteget, hogy csak az átlátszó felület maradjon. De ha tetszik az alapszíne, meg is hagyhatod.
  • Ha ez megvan, akkor tetszés szerinti alakú medálformát kell kivágni, kettő egyformát.
  • Majd elővehetsz gyurmát, festéket, csillámport, bármit, amivel rászínezed, ráragasztod a mintát, amit szeretnél. Ebben is tényleg bármennyit lehet kreatívkodni, bármilyen minta jó, és rengeteg anyagot lehet használni.
  • Ha kész a minta, akkor mehet rá a kis hurok (ilyet is lehet kapni  hobbiboltokban, de akár ha van otthon olyasmi, ami használható erre a célra, az is megteszi. A lényeg, legyen mibe átfűzni a nyakláncot).
  • Ha ez megvan, akkor rá kell tenni az ugyanolyan formájú, másik kivágott darabot és betenni kb. 15 percre 180 fokos sütőbe. Így egybe fog olvadni és a készített mintha a helyén marad. Nagyon fontos, hogy nem szabad simán egy tepsibe tenni, le kell előtte alufóliázni a felületet.
  • Amikor kiveszed, vigyázz, mert forró lesz!

Itt is van a videó róla:

CD lemez nyaklánc

Ha nem szeretnél sütéssel bajlódni és érdekelne egy nagyobb, feltűnőbb nyaklánc, itt van egy másik példa rá, amihez elég egy CD, egy régi póló és valamennyi ragasztó:

Ha egyik útmutató sem nyerte el a tetszésedet, de mégis körbenéznél a kézműves ékszerek között, ide kattintva rengeteg példát találsz még hozzá.

Korábbi ötleteink, hogy mit csinálj:

Programozz!
Filmforgatás
Varrógép
Puzzle
Önfenntartó terrárium
Kötögetés
Gitár
Makettezés
Kollázs
Zöldség-gyümölcs
Mágneshorgászat

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.