Mi volt ez a rengeteg rohadt helikopter?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha Budapesten vagy a környékén élsz, biztosan hallottad a hétvégi helikopter-rajzást. Különösen durva volt a hatás a sűrűn lakott város fölött, ahol a kánikulában sokan nyitott ablaknál pihentek… volna. De az ötpercenként, alacsonyan átrepülő gépek ordítása mellett ez nehéz. Van, amikor a repülésükre alapos ok van: rendőrök használják, szúnyogot irtanak vele, vagy fontos külföldi vendég érkezik. De most nem ez történt.

A helikopterek azért lepték el az eget, mert hétvégén rendezték a Forma-1 futamot Mogyoródon. A gazdag vendégek pedig nem ám busszal vagy taxival mennek autóversenyt nézni, hanem légitaxival. Ezek Budaörsről vagy a ferihegyi repülőtérről indultak, és a várost átrepülve jutottak el a Hungaroringhez. Egy oda-vissza út Budaörsről 200 ezer forintba kerül, Ferihegyről már 600 ezer legalább.

Taxihelikopter Hungaroring felirattal. Fotó: Fly4Less Helicopter / Facebook

Vannak, akik már azt is igazságtalannak tartják, hogy léteznek ilyen gazdag emberek. De ez egyelőre biztosan így marad, és a megváltoztatása eddig, hát, nem volt átütő siker. Az viszont biztosan nincs rendben, ha több százezer lakónak kell hallgatnia, hogy egy pénzeszsák szórakozni viteti a hájas tomporát. De mit lehet tenni?

Kitiltani? Megadóztatni?

Az egyik megoldás kitiltani a légitaxikat Budapest légteréből. Karácsony Gergely főpolgármester tavaly és idén is tiltakozott a zajszennyezés miatt. De Budapest önkormányzata nem hozhat ilyen döntést, csak a kormány, illetve az országgyűlés. Ezt nem könnyíti meg, ha a parlamentben pont azok a gazdagok ülnek, akik szeretnek helikopterrel járni.

Helikopterforgalom Budapest felett vasárnap délután. Kép: Flightradar24

A tiltás nem is biztos, hogy a legjobb út. A Forma-1 nagy üzlet és turistamágnes. A versenypályán és a szállodákban dolgozók megélhetése függ tőle. A bevétel adója pedig az állam és a város pénzét növeli. A probléma az, hogy a helikopteres turisták elvesznek a lakóktól valamit – a nyugalmukat –, és azok semmit sem kapnak cserébe. Az ilyen káros hatással járó tevékenységeket általában különadókkal szokták sújtani. Ha például az adó miatt kétszer ennyibe kerülne a repkedés, akkor kevesebben választanák. Aki pedig mégis, az fizetne a közösségnek is, ha már belerondít a hétvégéjükbe. Ezt a pénzt aztán a város szépítésére, felújításra, szolgáltatásokra lehetne költeni.

Ilyen környezetterhelési díjat fizetnek például azok a vállalatok, amelyek a levegőt vagy a vizeket szennyezik. Ebben az esetben a szennyezés – a helikopter hajtóművének gázai mellett – a zaj. Annak megfizettetésével legalább nem ingyen viselnénk el néhány pénzes tökfej fennhéjázását.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.