Mi történt Roswellben?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma már mindenki tudja, mi az, hogy ufó. Hetvenhét éve még a szó sem létezett. De akkor történt az az eset, amely a mai napig alapja annak, amit az ufókról és idegenekről képzelünk.

1947 júniusában egy amerikai farmer furcsa roncsokat talált a földjén Roswell városka közelében. Értesítette a helyi seriffet, az pedig a közeli katonai repülőteret. A katonák összeszedték a törmeléket, majd elmondták a sajtónak, hogy egy repülő csészealj maradványait találták meg.

Ettől persze felrobbant az internet… illetve az még sehol se volt, de a sajtó teljesen begőzölt. A hadsereg hamarosan helyesbített: akkor már azt mondták, hogy egy meteorológiai ballon zuhant le. Ezek a léggömbök műszereket szállítanak, és az időjárást térképezik fel.

A roswelli újság bejelenti: repülő csészealjat találtak. Kép: Wikipedia

Erre mindenki meg is nyugodott, különösen, hogy addigra tréfamesterek sora foglalkozott ufóbizonyítékok hamisításával. A roswelli esemény csak harminc évvel később bukkant fel, akkor viszont megállíthatatlanul legendává fejlődött.

Ekkor a légierő egy tisztje bevallotta egy interjúban, hogy a roswelli roncsokat valóban kicserélték. A sajtónak egy meteorológiai léggömböt mutattak, de nem az volt, ami lezuhant. Innentől egymást érték a vadabbnál vadabb állítások. Volt, aki látta a földönkívüliek holttestét, mások több ufóroncsról is tudtak.

Ekkor alakult ki a közismert földönkívüli-kép: a nagy szemű, kissé rovarszerű idegenek, akik korongokkal repkednek. A média persze örömmel közölte minden őrült vallomását, hiszen ezzel adták el a lapokat és a tévéműsorokat. Filmek, regények születtek a csészealjon járó idegenekről, akik meg akarnak szállni minket, vagy rávenni arra, hogy okosabban éljünk. Egy idő után nem is vették komolyan azt az észlelést, ami nem a megszokott idegenekről szólt.

A roswelli ufómúzeum bejárata. Fotó: Wikimedia

Nem az a ballon

Az amerikai légierő végül a kilencvenes években tette közzé az új magyarázatot. A roncsokat tényleg kicserélték. De nem azért, hogy eltitkolják az ufókat, hanem hogy megőrizzenek egy katonai titkot. A lezuhant tárgy valóban léggömb volt, de nem az időjárást kutatta. A szovjet atomkísérletek nyomait fürkésző műszerek voltak rajta. A hidegháború közepén nem akarták, hogy az ellenség tudjon erről a kémkedési módszerről, ezért inkább hagyták eluralkodni az ufómániát.

Visszaút már nem volt – ha egyszer hazudtak, miért ne hazudnának most is? Az ufókban hívők a mai napig valóságosnak gondolják a roswelli esetet. Valószínűleg tévednek. Nem tűnik reálisnak, hogy egy nálunk sokkal fejlettebb földönkívüli civilizáció egyetlen véletlen balesetben nyilvánuljon csak meg, ha egyáltalán akar itt valamit. De az ufókultusz Roswell óta szinte vallássá nőtte ki magát. Hitről pedig nem nagyon lehet értelmesen vitatkozni. Tanulmányozni viszont mindig érdekes, akár elhisszük, akár nem.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.