Mi történt a választáson?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kettős választásra került sor tegnap: európai parlamenti képviselőket és önkormányzati vezetőket választottak a magyarok.

Az EP-választás győztese a Fidesz lett: csaknem kétmillióan szavaztak rájuk, így a 21-ből 11 képviselői hely az övék. Ezzel bármelyik európai párt elégedett lenne – csakhogy a Fidesz egy elég sajátos párt. Az ő egész kormányzásuk arra alapul, hogy ők és csak ők képviselik az egész magyar nemzetet. Ezért is szeretik magukat nemzeti oldalnak hívni. Ám a nyomukban ott van 1,3 millió szavazóval az alig két hónapos Tisza Párt, Magyar Péter pártja. És ehhez jön még a Demokratikus Koalíció vezette baloldali szövetség 360 ezer szavazóval. A különbség mérhető, de az is nyilvánvaló, hogy nem áll az egész magyar nemzet a Fidesz mögött. Sőt, ezek a pártok mind erősen kritikusak Orbán Viktorral szemben. Elsősorban a korrupciót, vagyis a lopást, ezen belül a miniszterelnök családjának gazdagodását bírálják. Nehéz lesz ezek után fenntartani azt a mesét, hogy aki magyar, az mind fideszes. Hiszen akkor csak kétmillió magyar lenne a világon!

Pedig ebben a kampányban a Fidesz mindent bevetett. Azt hirdette, hogy ha nem rájuk szavaz mindenki, akkor atomháború lesz. Ez tényleg elég ijesztő, viszont olyan nyilvánvaló hülyeség, hogy csak a legbutább választók hitték el.

Magyar Péter debreceni gyűlése. Fotó: Magyar Péter / Facebook

Magyar Péter pártjának berobbanása ugyanakkor elszívta a levegőt a többi ellenzéki párttól. Gyurcsány Ferenc DK-ja még bejutott az Európai Parlamentbe két képviselővel, de kiesett a Momentum, és nem került be a Kétfarkú Kutya Párt. Úgy látszik, a választók ösztönösen a legerősebb ellenzéki párthoz húztak.

Fontos részlet, hogy Magyar Péter mozgalma nagyon fiatal. A Tisza Párt épp csak színre lépett, és a választási siker valószínűleg tovább fogja erősíteni. Így még többen látják majd benne azt az erőt, amely véget vethet Orbán Viktor kormányzásának.

Önkormányzati állóháború

Az önkormányzati választáson a Tisza Párt alig vett részt. Ehhez nem volt még elég emberük. Így itt a régebbi baloldali pártok szálltak szembe a Fidesszel. A legfontosabb párbaj Budapesten zajlott, ahol Karácsony Gergely főpolgármester kihívója Vitézy Dávid volt. Karácsonyt a DK-MSZP-Momentum szövetség támogatta, Vitézyt pedig az alig létező zöld párt, az LMP jelölte. A verseny akkor vált élessé, amikor a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra két nappal a választás előtt visszalépett, és Vitézy támogatására kérte híveit.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. Fotó: Facebook

Vitézy Dávid elsősorban közlekedési szakemberként ismert. Ma már nem lehet eldönteni, ártott vagy használt-e neki, hogy a Fidesz beállt mögé. A számlálás kezdetétől pár száz szavazattal vezetett Karácsony előtt, majd a legvégén fordult a kocka. A mostani végeredmény szerint Karácsony Gergely megtartotta székét, de ez csupán 324 szavazaton múlt. Ez egy több mint másfél milliós városban nagyon szoros eredmény.

Országosan és Budapest kerületeiben nem volt nagy változás. Itt-ott gazdát cseréltek polgármesteri pozíciók, de összességében nem tört át sem az ellenzék, sem a Fidesz.

Mi lesz most?

A Fidesz erős ellenfelet kapott a Tisza Párttal. Az új szervezet bebizonyította, hogy nemcsak tüntetéseket tud szervezni, hanem szavazók is állnak mögötte. Ilyen kihívója a kormánypártnak régóta nem volt. Valószínűleg mindent megtesznek majd, hogy befeketítsék, rágalmazzák az új szereplőt. Magyar Péterre ugyanakkor neheztel a régi ellenzék is, amiért elszívta a szavazóit. Lehet, hogy ők is megpróbálják majd támadni őt – aminek legjobban a Fidesz fog örülni.

Budapest pedig Karácsony Gergely vezetésével megmarad a baloldal bázisának. És konkrét intézkedésekkel igyekszik megmutatni, hogy létezik egy másik politika, ami jobb annál, amit Orbán Viktor kínál az országnak.

A verseny kinyílt, a Fidesz kormányzásának folytatása egyáltalán nem biztos. De hogy mi lesz, ha egyszer megbuknak, azt egyelőre csak találgatni tudjuk.

Nálunk te is szavazhatsz! Ha még nem tetted, töltsd ki kérdőívünket. Nem Európa sorsáról van szó, csak a menzáról, de az sem mellékes! Itt nem kell 18 évesnek lenni a szavazáshoz, és még nyerhetsz is vele!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.