Mi történik a szemeddel, amikor szemüveges leszel?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A szemünk fontos érzékszervünk, mégis keveset tudunk róla. Ezt a fura kis zselégolyót idegek kötik össze az agyunkkal. A látásban a szemünk (a vizuális ingerek érzékelésével) és az agyunk (a jelek értelmezésével) együtt vesz részt.

Egy kicsit mindenkinek más a szeme. Nemcsak arról van szó, hogy valakinek barna, valakinek meg kék, hanem a működése is különbözik, és az is, mennyire látunk jól. Néha a szem részei nem működnek együtt úgy, ahogy kellene. Ilyenkor egy szemüveg segíthet tisztábban látni.

Mik a szemgolyó legfontosabb részei?

  • Szaruhártya: ez egy átlátszó, külső réteg, ami segít abban, hogy a szemünk fókuszálni tudjon. Ez találkozik először a fénnyel. A domború felülete erősen megtöri a beérkező fénysugarakat. A szaruhártya folytatása az ínhártya, ezekhez tapadnak azok az izmok, amik segítségével mozgatjuk a szemünket. A vérellátásukról az érhártya gondoskodik.
  • Szivárványhártya, vagyis írisz. Ez a szemünk színes része.
A szem felépítése. Fotó: Sulinet Tudásbázis
  • Pupilla: a kis fekete kör a szivárványhártya közepén. Ez valójában egy nyílás: a szaruhártya által megtört fény itt hatol be a szembe. A pupillán áthaladva a fény a szemlencsét éri el, majd áthatol az üvegtesten, ami a szemgolyó belsejét kitöltő kocsonyás anyag. A fény végül a szem hátsó részéhez, a retinához érkezik.
  • A retina fényérzékeny idegsejteket tartalmazó szövet. A tárgyakról érkező párhuzamos fénysugarak itt találkoznak egy pontban, így létre jön az éles kép. Úgy működik, hogy elektromos ingerré alakítja a fényingereket, azok pedig mennek az agy felé.

Ha minden flottul megy, akkor a szemeink úgy továbbítják az agyunkba a képet, mintha csak kamerával vennénk, amit látunk. De min múlik, hogy tisztán látunk-e? A szemünknek el kell hajlítania a fénysugarakat, hogy a kép élesen fókuszálódjon a retinánkra. Minél ügyesebben rögzíti a retinánk a képet, annál valószínűbb, hogy az agyunk tisztán értelmezi azt.

De hogy kell elképzelni a fény mozgását?

A fénysugarak elhajlása a fénytörés: ha valaki rosszul lát, azt gyakran fénytörési probléma okozza. Ennek egyik formája a rövidlátás. Ez azt jelenti, hogy valaki látja a hozzá közel eső dolgokat, de a távoliakat már nem. Szóval simán tud olvasni, de nehezen állapítja meg, melyik busz jön felé távolabbról. A távollátás ezzel szemben azt jelenti, hogy valaki tisztán látja a távoli dolgokat, de közelre nem lát jól: könyvet olvasni csak nehezen tud, de messziről kiszúrja, melyik busz jön.

Fotó: Giphy

Mindkét esetben arról van szó, hogy a kép nem megfelelően fókuszálódik a retinán. A szemüveg lehetővé teszi a szem számára, hogy a fényt a retinán a megfelelő pontra fókuszálja, és úgy hajlítsa a fénysugarakat, ahogy a szemünk már nem tudja.

Mi történik, ha nem látsz jól?

Nos, el kell menned egy szemvizsgálatra. Itt kapsz egy nagyon fura, lyukas szemüveget, amire mindenféle lencse illeszthető. A vizsgálat közben számokat vagy betűket kell felolvasnod, amiknek változik a mérete. Attól függően, mennyire látod őket jól, a vizsgálatot végző szemész vagy optometrista cseréli a lencséket, hogy közösen megtaláljátok, melyik segítségével látsz tökéletesen tisztán. Az optometrista olyan egészségügyi szakember, aki a látás hibáit diagnosztizálja, szemüveget, kontaktlencsét ír fel.

De általában gépekkel is megvizsgálnak. Ott egy jó nagy masina elejébe kell picit belehelyezned az álladat és a homlokodat: a szemed előtt képek jelennek meg, házikó, hőlégballon stb. Egy ideig változik, milyen tisztán látjuk őket, majd végül teljesen kitisztulnak előttünk. Ezután jön a folyamat bulis része, ugyanis, ha kiderül, hogy szemüvegre van szükséged, kiválaszthatod a szüleiddel, hogy milyen színű és formájú legyen a kereted.

Fotó: Unsplash

Ne feledd, ahhoz, hogy megőrizd a szemed egészségét, érdemes

  • nem a monitor előtt ülni egész nap,
  • védeni a szemet az erős fényektől,
  • védőszemüveget viselni olyan helyzetekben, ahol sérülhet a szem,
  • látásromlás vagy más panaszok esetén mihamarabb felkeresni egy szemészt vagy optometristát.

Források: Egészségvonal, Kid’s Health, The Conversation – Curious Kids.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!