Mi mindenre jó a levendula?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A levendula jótékony hatásait orvosok is elismerik. Nem csodaszer, de vannak bizonyos dolgok, amikben ez a növény segítségünkre lehet. Legalábbis erre jutottak kutatások. Ilyen például:

  • az álmatlanság (a levendula növeli a melatonin hormonszintünket, ami szükséges az alváshoz),
  • fájdalomcsillapítás,
  • szorongás,
  • menstruációs fájdalmak, fejfájás.

Mindezeket pedig levendula szagolgatásával, fürdőbe rakásával vagy a belőle készült olaj bedörzsölésével lehet elérni.

Nagyon fontos, hogy mindez csak akkor igaz, ha nem vagyunk rá allergiásak! Erről először meg kell bizonyosodni.

A levendula illóolajokat érdemes hígítani más olajokkal, hogy ne okozzanak irritációt, ha bőrre kenjük. Ilyen a jojoba-, kókusz- vagy akár olívaolaj. Nagyobb részben legyen az utóbbi olajok valamelyike, kisebben a levendulaolaj.

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Melyik a legjobb felhasználás?

Ha szorongást szeretnénk csökkenteni, akkor a szagolgatása, párologtatása. Ha fájdalomcsillapításra használnánk, akkor (más alapolajokkal keverve) dörzsöljük a bőrbe (mértékkel!). Relaxálásra lehet csepegtetni pár cseppet a fürdővízbe.

Fontos, hogy a mostani trendet, amiben különböző illóolajokat isznak/esznek meg az emberek, nem támogatják az orvosok. Ugyanis ezeknek az illóolajoknak nagyon erős a koncentrátuma (sűrítménye), és ez mérgező lehet.

Ezzel szemben magából a virágból lehet még:

  • Szörpöt készíteni. Nem az illóolajból, hanem magából a növényből. Limonádéhoz keverve nagyon fincsi. Csak hagyni kell egy picit állni.
  • Van levendulás csoki és nagyon finom. Ugyanígy vannak fagyizók, amikben levendulás fagyit is kipróbálhatsz.
  • Lehet belőle gyertyát is készíteni. Ehhez mindenképp kell viasz és kanóc, na meg öntőforma. És a szárított virág.

Persze a levendula illata elég markáns, ha nem neked való, egyáltalán nem gond. Alternatívaként egy kis citromfüvet is kipróbálhatsz szorongásoldásra és stresszlevezetésre. Enyhe fejfájásra pedig a borsmenta is enyhülést szokott hozni.

(Fontos megjegyeznünk, hogy minden testi és lelki fájdalommal fordulj egy megbízható felnőtthöz. Ne csak cikkekből és az internetről tájékozódj. Mert egy fájdalom mögött lehet egy apró semmiség, ami elmúlik, de akár komolyabb baj is meghúzódhat, amihez mindenképpen szakember segítsége kell.)

(Kiemelt kép: Unsplash)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.