Mi ez a balhé az uniós pénzekkel?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Évek óta tart a huzavona a Magyarországnak járó európai uniós támogatásról. Nagyon sok pénz forog kockán: több mint harmincmilliárd euró. Minden egyes magyarra több mint egymillió forint jutna, a csecsemőket is beleértve. Ebből egy csomó mindent lehetne építeni, javítani az oktatáson, egészségügyön, közlekedésen. Magyarország nem túl gazdag, szüksége lenne a pénzre.

Az Európai Unió a kezdetektől támogatja a szegényebb országokat. Már eddig is roppant sok pénzt adtak, hogy a keleti államok felzárkózhassanak a Nyugathoz. Ez úgy ment, hogy az unió átutalta az összeget a magyar, lengyel vagy cseh kormánynak, aztán azok elosztották a maguk kedve szerint.

Ebből lett a baj.

Minden országban előfordul korrupció. Ravasz politikusok teszik rá a kezüket a közös pénzre, aztán palotát építenek belőle maguknak és a családtagjaiknak. Csakhogy ahol a demokrácia jól működik, ott ezzel le lehet bukni. Az újságok megírják, a rendőrség nyomoz, az ügyészség vádat emel, a bíróság pedig megállapítja, hogy a gyerektáborra adott százmilliókból családi kastély lett. A tettes lemond, börtönbe megy, a kastélyt elkobozzák, az igazság helyreáll. Horvátországban, Csehországban és Romániában simán lecsuktak minisztereket, sőt miniszterelnököket is efféle lopásokért. Magyarországon ez lehetetlen.

Az Európai Unió fő gondja Magyarországgal az, hogy a demokrácia nálunk nem egészen működik. Nincs igazi esély arra, hogy egy kormánypárti politikust számon kérjenek a lopások miatt. Rengeteg eset ismert, amikor uniós pénzeket lovasítottak meg. A magyar népnek szánt pénzből sportautók, jachtok, paloták, magánvagyonok lettek. Felesleges dolgokat építenek, csak hogy a pénzt zsebre tegyék. Például lombkoronasétányt ott, ahol nincs egy árva fa se. De az ügyészség nem nyomoz, a rendőrség nem talál semmit, a bíróságra el sem jut az ügy. Ebben érintett maga a miniszterelnök és családja is. Lánya, veje, barátai elképesztő gazdagságra tettek szert – a nép rovására. És elképzelhetetlen, hogy ezért elítélnék őket.

Lombkoronasétány erdő nélkül, uniós pénzből. Fotó: Hadházy Ákos képviselő

A hetedik parancsolat: ne lopj!

Ebből lett elege az Európai Uniónak. A pénzt a német, dán meg holland adófizetők adják össze, és nekik nem tetszik, hogy kelet-európai földesurakat hizlalnak vele. Az ottani kormányoknak is nehéz otthon elmagyarázni, miért pénzelnek bűnözőket.

Az unió elsősorban az igazságszolgáltatás, tehát a bíróságok és az ügyészség függetlenségét követeli meg (egyébként Lengyelországtól is). Azt szeretnék, ha a bűnösöket valódi büntetés fenyegetné, és ezért nem mernének tovább lopni. Szívesen adnának pénzt iskolafejlesztésre, gyorsvasútra vagy új buszokra, de arra nem, hogy korrupt uraságok narancsfákat ültessenek belőle a palotájuk kertjébe.

A kormány itthon azt terjeszti, hogy az Európai Unió – Brüsszel – más okokból tartja vissza a pénzt. Például mert melegpropagandát akarnak bevezetni az óvodákban, vagy migránsok százezreit akarják betelepíteni. Ilyet valójában nem kíván sem az EU, sem más. 

Jön a pénz?

Az EU-nak vannak politikai alapelvei is. Ilyen például a sajtószabadság, a vallásszabadság vagy a választások tisztasága. Röviden, hogy a tagállamok nem lehetnek diktatúrák. Ennek teljesülnie kell ahhoz, hogy egy országot felvegyenek az EU-ba. Arra viszont nem nagyon van megoldás, ha egy ország már tagállamként csúszik vissza az önkényuralomba. Az egyetlen büntetőeszköz a pénzek megvonása.

Az Európai Unió 27 pontban írta össze, mit vár el ahhoz, hogy hazánk a visszatartott pénzhez hozzájusson. Főleg törvények módosításait követelik meg. A kormány ezeket részben teljesítette a múlt év során. Tavaly év végén a pénz egy részét feloldották, és ebből egy kisebb összeg már meg is érkezett Magyarországra. Ennek azonban más oka is volt. Erről holnap írunk részletesen.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.