Mi az az év színe, és miért van rá egyáltalán szükség?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A Pantone Color Institute minden év végén közli, hogy milyen színt választ a „jövő év színének”. Ezt a kérdést onnan is meg lehet fogni, hogy

  • ha elképzelnénk az előttünk álló évet, milyen színű lenne?
  • Vagy: milyen árnyalat kapcsolódhat a leginkább a korszellemhez?

A Pantone nevű cég – ami a színszabványok atyaúristene – minden évben kétszer titkos találkozót rendez a különféle színszakértőkkel, hogy két napon át vitatkozzanak a következő év színéről, majd kiválasszák és megnevezzék azt. A döntésük során figyelembe veszik a divat- és a lakberendezési trendeket, a popkultúra emlékezetes pillanatait és az emberi pszichológiát is – mégsem lehet egy csúnya, zavaró szín egy évig a társunk! A választás egyébként semmivel nem jár, szerencsére senkinek nem kell miatta átfestenie a kerítését vagy lecserélnie a ruhatárát.

A 2024-es év színe a „Peach Fuzz” (magyarul nagyjából barackpihe) lett, amely egy békét és nyugalmat idéző könnyű, gyümölcsös tónus. 

Zűrzavar ellen barack

A Pantone színspecialistája szerint jelenleg mindenkinek nagyon zűrzavaros az élete, ezért szükségünk van egy tápláló színre – ráadásul ez a kellemes kis barackszín tapintásra csalja az embert, az érintésekre pedig óriási szüksége van a világnak. Fontos, hogy a szín mindig uniszex legyen, azaz ne legyen hagyományosan férfiasnak vagy nőiesnek tekintett a győztes árnyalat.  

Ahogy arra a CNN is emlékeztet, a barackos árnyalatok a 2024-es tavaszi-nyári kifutók állandó szereplői voltak, és sztárok is parádéztak már benne. Uma Thurman a Prada őszi-téli kollekciójának bemutatóján viselt „peach fuzz” színt, Dwayne The Rock Johnson pedig az idei Oscar-gálára választott egy ugyanilyen árnyalatú szmokingot.

A Pantone egyébként most választott huszonötödik alkalommal színt a következő évre. Az első „év színe” díjat az égszínkék kapta 1999-ben. A szakértők azzal magyarázták a párhuzamot, hogy 2000, az ezredforduló csodálatos és reményteli volt, azokat az érzéseket hozta elő az emberben, amikor optimistán tekint a jövőbe. De ott volt az a félelem is, hogy mit hoz magával az új évezred: azért is esett a választásuk az égszínkékre, mert az a fölöttünk lévő, végtelen égboltot jelképezi.

(CNN)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.