Mi az állampapír?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Biztosan te is láttál már olyan hirdetést, óriásplakátot vagy reklámot, ami arra buzdítja az embereket, hogy vegyenek állampapírt. Na de mi ez és miért jó bárkinek is papírdarabokat vásárolni? Hol lehet venni ezeket és lehet-e rájuk firkálni zsírkrétával?

Mi az állampapír?

Az állampapír gyakorlatilag egy kölcsön, amit mi adunk az államnak. Ezeket a kölcsönöket meghatározott ideig adjuk, és a végén nemcsak azt a pénzt kapjuk vissza, amit odaadtunk, hanem picit többet. A többletet kamatnak hívjuk, ez gyakorlatilag a kölcsön ára. Az állampapírral jól jár az állam, mert lesz felhasználható pénze, és jól járunk mi is, mert végül több pénzünk lesz, mint amit adtunk. Így megtakarításnak sem rossz, ha kölcsönadunk az államnak.

kép: linkedin

Miért kéri az állam a pénzünket?

A magyar államnak az utóbbi időben óriási szüksége van pénzre. Ahogy írtuk is korábban, komoly hiány van a költségvetésben. Ezért az állam nagyon szeretné, hogy az emberek a megtakarításaikból állampapírokat vegyenek. Tavaly még a KRÉTA-ban is arra kérték a szülőket, hogy a gyerekek ballagásra kapott pénzét inkább állampapírba tegyék. Sőt, olyan törvényeket is hoztak, amik miatt rosszabbul jártak azok, akik a megtakarításaikat nem állampapírban tartották.

Sokáig egyébként tényleg jobban megérte ezt a fajta megtakarítást választani, különösen azért, mert sokkal magasabb kamatot fizetett az állam, mint a bankbetétek. Tehát jobban járt az, aki a pénzt állampapírokban tartotta, mint az, aki egy sima bankszámlán, vagy otthon a malacperselyben. Viszont ma már kevesebb kamatot lehet ezekre a papírokra kapni, ezért egyre kevésbé népszerű ez a fajta befektetés.

forrás: facebook

Mivel a múlt évben nagyon kellett a pénz, az állam elég busás kamatokat ígért a vásárlóknak. Ennek nagy részét idén ki is kell fizetnie. Ezért most még annál is nagyobb hiány lesz, mint volt. Szóval az állampapírok kibocsátása nincs ingyen. Az ország nem tud így végtelen pénzre szert tenni. És ha megpróbálná, hogy nem fizet, akkor kerülne csak igazán nagy bajba. Hiszen többé senki se bízná rá a pénzét, sőt el is vinné, amit tud!

Állampapírt ma már főleg elektronikus úton lehet venni, szóval igazából nem is papír. Akár te is vehetsz, ha a szüleid segítenek. Ha nyitottatok állampapírszámlát, már 1 forintot is rá lehet tenni. Ennek sok értelme viszont nincs, mert a kamat valahol 7 fillér körül lenne. A leggyakoribb minimális összeg állampapírnál tízezer forint.  Amúgy van még egy-két olyan fajta papír, ami ténylegesen kézbe is vehető. Ezekre viszont nem szabad firkálni, mert elég bonyolult és hosszadalmas a pótlásuk!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.