Mi az a NER?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha olvasol politikáról, vagy csak belehallgatsz a hírekbe, gyakran találkozhatsz egy betűszóval: NER. Vannak NER-lovagok és NER-cégek, egyesek kritizálják a NER-t, mások üzletelnek vele. Nos, a NER azt jelenti: Nemzeti Együttműködés Rendszere. Ez az a politikai berendezkedés, amiben ma élünk.

A kifejezést Orbán Viktor vezette be a 2010-es választási győzelme után. Ekkor pártja, a Fidesz kétharmados többséget szerzett, vagyis szinte bármit meg tudott változtatni. Ezt a győzelmet Orbán forradalomnak nevezte, tulajdonképpen második rendszerváltásnak. Hogy mi pontosan a nemzeti együttműködés rendszere, kik és hogyan működnek benne együtt, azt soha nem pontosították. Fogalmaztak viszont egy szöveget, a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát, rövidítve a NENYI-t. Ebből is csak annyi derült ki, hogy a Fidesz győzelmével új korszak kezdődik, és minden jó lesz. Viszont előírták, hogy ezt a papírt minden közintézményben ki kell függeszteni.

Cringe forradalom

Ez persze kiváltotta az ellenzék és mások felháborodását, mivel tényleg emlékeztetett egy másik rendszerre, csak az nem volt új. Konkrétan a szocializmusra, amikor szintén a pártot dicsőítő jelszavak virítottak a falakon. 2021-ben végül a kormány elrendelte, hogy a NENYI-t szedjék le, és tegyék a helyére az Alaptörvény előszavát, az úgynevezett Nemzeti Hitvallást.

A NER kifejezés elég hamar kínossá, cikivé vált, ezért a Fidesz egyre kevesebbszer használta. Ma már szinte soha nem hivatkoznak így a saját uralmukra. Felkapta viszont az ellenzék és a kormánytól független sajtó. Ma általában a kormánypárt körüli kiváltságos hatalmi, üzleti köröket jelenti a NER, a vérmesebb kritikusok szerint a „maffiát”. A NER-lovag tehát olyan ember, aki közpénzből, politikai kapcsolatai révén gazdagodott meg. A NER-hotel olyan szálloda, amely egy NER-lovag tulajdonában van, és így tovább. Ez kétségtelenül rendszer, van benne együttműködés is, de hogy a nemzethez mi köze van, az vitatott.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.