Mi az a hot rodent férfiideál?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ez is egy netes viccel indult. Valaki a színész Mike Faistet, a nemrég bemutatott Challengers film egyik szereplőjét egy egérhez hasonlította. A hasonlat aztán tovább gyűrűzött, a végén már oda jutott, hogy Faist olyan, mint Stuart Little kisegér, ha az szexi lenne.

Mike Faist. Forrás: Imdb
Mike Faist. Forrás: Imdb

A netes felhasználók (akik valószínűleg nagyon unatkozhattak) elkezdték átnézni a trendi férfi színészeket és arra jutottak, hogy most a szexi rágcsáló (hot rodent) a férfiideál. Feljött Barry Keoghan neve, aki az igencsak 18 pluszos Saltburnben szerepelt. De ti láthattátok a 2022-es Batmanben is. Ha ott sem, akkor talán a most nagyot futó énekesről, Sabrina Carpenterről beugorhat, neki volt a pasija, egyik klipjében szerepelt is. Mutatjuk:

Na de tovább haladva példa lett Timothée Chalamet, aki a Dűne egyik főszereplője. Majd Jeremy Allen White, aki A mackóban játszik. Ez is felnőtteknek szóló sorozat, és nagyon népszerű. Szerepelt Tom Holland is a listán, akit Pókemberként ismert meg mindenki. De itt van Adam Driver is az új Csillagok háborújából. Illetve az ügyeletes szívtipró neve is előjött, ő nem más, mint Glen Powell, aki egy sor romkomban játszik mostanság, és legújabb filmje a Twisters – Végzetes vihar, amit már nálunk is vetítenek a mozik. A zenészek közül pedig az egyik Kardashian nővér férje, a Blink 182 dobosa, Travis Barker került fel erre a listára.

Forrás: Instagram
Timothée Chalamet. Forrás: Instagram

Ami közös bennük, hogy egyáltalán nem olyanok, mint akár az eggyel korábbi generáció férfiideáljai. Messze vannak Brad Pitt és Leonardo DiCaprio szinte szabályos, kisfiús vonásaitól. De még a George Clooney által képviselt férfiasabb (maszkulin) vonal sem teljesen illik rájuk. Arcuk szögletesebb, a szemeik elég mélyen ülnek, az orruk hangsúlyos, füleik elállnak, hajuk rendezetlen, és többen közülük olyan vékonyak, hogy a nagyik legszívesebben egész nap sütivel etetnék őket.

Glen Powell. Forrás: Netflix
Glen Powell. Forrás: Netflix

A Z generáció kedvenceinek új jelzője, a szexi rágcsáló pasi akkorát ment a neten, hogy még a New York Times, a Guardian és a CNN is foglalkozott vele. Nyilván az újságírók arra is kíváncsiak voltak, hogy maguk a megnevezettek mit szólnak ehhez a hasonlathoz. Egyelőre csak egyikük válaszolt a megkeresésre, ez Glen Powell volt, aki azzal poénkodott, hogy ő most épp a kapibara életszakaszában van.

A hot rodent men trendet tavaly a golden retriever boyfriend irányzat előzte meg, ami azokat a férfiakat magasztalta, akik egy golden retriever kutyához hasonlóan hűségesek, lelkesek, nyugodtak és odaadóak. Ennek archetípusa (vagyis tökéletes példája) akkor Taylor Swift párja, Travis Kelce volt.

Travis Kelce. Fotó: Facebook / Travis Kelce

Ami közös a két trendben, hogy a Z generáció esetében a kapcsolatok szempontjából, legyen az szerelmi vagy baráti, a belső értékek fontossága megelőzi a fizikai megjelenését. Erre jutott kutatásában a BBC-nek nyilatkozó generációkutató, Meghan Grace.

Dicséret vagy sértés?

Mindenesetre az internet egy kegyetlen hely, és nem biztos, hogy mások külsején így poénkodni jó ötlet. Még akkor sem, ha dicséretből teszik.

A férfiak tárgyiasítása is létező jelenség, de még mindig nem tart azon a szinten, amit a nők már évtizedek óta elszenvednek. A kilencvenes években a bulvármédia népszerűsödésével a híres nők külsején való csámcsogás mindennapos lett. De a válogatásokon, szereposztásokon már a huszadik század elején is erős tényező volt az, hogy néznek ki a színésznők, énekesnők. Például romantikus filmekben is főleg az aktuális szépségideáloknak megfelelő nők kaptak főszerepet.

Férfiak esetében ez a része a válogatásnak mindig „megengedőbb” volt. A tárgyiasításuk a nyolcvanas-kilencvenes években erősödött fel, amikor Tom Cruise a Top Gunban, a testépítő Arnold Schwarzenegger a Terminátorban, majd Sylvester Stallone a Rambóban kigyúrt és edzett testeket mutogatott a filmvásznon. A férfiasság akkoriban lett egyenlő az izmokkal – mondta a BBC-nek Viren Swami szociálpszichológus.

Sylvester Stallone John Ramboként az Első vér című filmben. Fotó: Yoni S.Hamenahem / Wikipedia

Jó példa erre az, hogy a korai James Bond filmekben az átlagos testalkatú Sean Connery játszott. Mire Daniel Craig lett Bond, már sokkal több időt kellett az edzőteremben töltenie, hogy izmos teste legyen az általa alakított ügynöknek. De az, hogy ki a jóképű férfi, még mindig sokkal szélesebb skálán mozgott akkor is, mint az, hogy ki a szép nő.

És ez a trend az, amit az új generáció most éppen megfordítani látszik. A külső helyett egyre inkább a színész/zenész és a karakter szerethetősége, belső tulajdonságai számítanak. Az ügyek, amik mellett kiáll és sok más tényező miatt lesz szexi egy-egy híresség. De a külső szépség is sokkal hétköznapibb lett. A szakértők szerint mindez a bizalom érzetéhez kapcsolódik. A rajongók magukhoz hasonló embereket szeretnének látni. Ezzel pedig az önazonos, jó értelemben vett egyszerű sztárok vonzereje nő. (CNN/BBC/USA Today)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.