Mi az a ghosting?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A ghosting egy viszonylag új kifejezés, amit már nem csak romantikus kapcsolatokra, de barátságokra is használnak. Azt jelenti, hogy valaki úgy szakít meg kapcsolatot a másikkal, hogy magyarázatot sem ad a másik félnek. Felszívódik, puff.

Még akkor sem méltatja válaszra, amikor esetleg megkérdik tőle: mi történt, miért tűnt el? A ghost angolul szellemet jelent, tehát az eltűnést, hirtelen láthatatlanná válást akarják ezzel a szóval kifejezni.

A ghostingnak két fajtája lehet. Amikor vannak ráutaló jelek már előre, és amikor nincsenek. Előbbinél lehet az, hogy egyre több programot mond le az illető, nem oszt meg már annyi mindent a másikkal, mint előtte. Ritkán válaszol az üzenetekre vagy nem veszi fel a telefont. A beszélgetések hirtelen erőltetettek lesznek.

De van olyan is, hogy teljesen a semmiből ghostingolnak minket. Egyik nap még minden oké, a másik naptól pedig nem válaszolnak többé. Sőt, törölnek az ismerősök közül, blokkolnak közösségi oldalakon, hogy még csak meg se tudjuk őket keresni magyarázatért.

A ghosting kifejezés 2017-ben került be az értelmező szótárba és az online randiappok elterjedésével született meg. Ennek ellenére egyes popkulturális kutatók szerint már a kilencvenes években is használatos volt. A randis ghosting nagyjából úgy néz ki, hogy ígéretesen indul egy kapcsolat, a felek jól érzik magukat egymás társaságában, majd se szó, se beszéd, egyikük magyarázat nélkül eltűnik, és soha többé nem is keresi a másikat.

Azért lett később ennyivel gyakoribb és ismertebb jelenség, mert az online világ megkönnyítette az embereknek a ghostingolást. Sokkal több kapcsolatot tudunk ma kialakítani a közösségi oldalakkal, fórumokkal, appokkal, de könnyebb is sutba vágjuk őket, ha valami nem kényelmes, nem tetszik.

De miért csinálnak ilyet az emberek?

A szakértők szerint ennek két oka van. Az egyik az, hogy sokkal egyszerűbb megoldás, mint egy kellemetlen, kényelmetlen beszélgetést lefolytatni. A ghostingoló általában konfliktuskerülő és nem akar szembenézni azokkal az érzésekkel, amiket esetleg a másikban kivált. A másik ok az, amit már említettünk: az online világban látszólag a kapcsolatok mennyisége végtelen, nem olyan, mint régen, hogy személyesen kellett ismerkedni. Sajnos így az a fals képzet él az emberekben, hogy „bárki helyett könnyen találunk mást”. Más kérdés persze az, ami miatt már a pszichológusok kongatják a vészharangot: pont emiatt a kapcsolatok minősége közel sem olyan mély vagy kielégítő a mai világban.

Milyen hatással van arra, akit ghostingolnak?

Nem nehéz kitalálni, hogy nem tesz jót a ghostingolt mentális egészségének, lelkivilágának a ghostingolás.

Akivel ezt teszik, annak komoly önértékelési gondjai és súlyosabb esetben akár depresszióhoz hasonló érzései lehetnek. Visszautasítottság, szégyen, bűntudat, gyász – ezeket mind érezheti az, akit úgy hagynak faképnél, hogy nem tudja, miért. És amikor magyarázatot kér, nem kap.

A szakértők szerint a ghostingoló fejlődésének is káros. Mert ha ezzel a módszerrel él, nem alakítja ki egy egészséges kapcsolathoz szükséges kommunikációs mintát. Ha valaki nem képes megbeszélni a gondokat, bajokat, hanem elmenekül, az senkivel sem fog tudni hosszú távon kapcsolatban lenni.

Van olyan, hogy rendben van az, ha valakit ghostingolunk?

A szakemberek szerint igen. Azokban az esetekben, amikor valaki agresszív, bántalmazó viselkedést tanúsít felénk, tartunk tőle, zaklat minket, vagy ha a kapcsolat a mentális egészségünkre káros. Nem mindenkinek és minden esetben tartozunk magyarázattal.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.