Mi a franc az a brat?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kezdjük az alapoknál. A brat szó angolul kölyköt jelent. Leggyakrabban a spoiled brat kifejezés formájában (volt eddig) használatos, ez azt jelenti, elkényeztetett kölyök.

De a bratnek egy teljesen új és pozitív jelentést adott a nyáron nagyot futó brit előadóművész, Charli XCX. A popsztár amúgy már jó ideje dolgozik a szakmában, de a mostani, hatodik lemeze lett igazi világsiker. Ennek a címe: Brat.

A 34 éves Charli képes volt arra, hogy nemcsak a saját generációját (a harmincasokat), de a nála fiatalabbakat is megszólítsa. A bratből lett a brat girl summer TikTok trend, ami kb. annyit jelent, hogy brat csajos nyár. A divatra is hatással volt az album: menő lett a borító lime-zöld színe, de még az egyszerű, Arial betűtípus is, amivel rá van írva, hogy brat.

Forrás: Instagram
Forrás: Instagram

És akkor a legégetőbb kérdés: milyen az, aki brat? Szemtelen, nem akar megfelelni a társadalmi elvárásoknak, elfogadja a saját hibáit, azt, hogy nem tökéletes, és tojik a hatalomra. Szeret bulizni, kaotikus, néha idegroncs, és ezt felvállalja, és nem fél megkérdőjelezhető döntéseket hozni. Vagyis: laza, lázadó, cool csaj.

Ami a brat csajok outfitjét illeti, Charli egy interjúban azt mondta: „egy slim cigi, egy sima öngyújtó és fehér atléta melltartó nélkül. Ennyire van szükség.” Nem mondjuk, hogy ezt orvosok is ajánlják, mármint az első két kelléket, de hát Charli szerint ezek azok. Szerencsére a trend követői ezt a részt nem is igazán emelik ki. A bratnek inkább az életérzés részére fókuszálnak.

Az énekes az album számait egyébként a saját korosztályának írta. Azoknak, akik nem tudják, mit csináljanak a mai felfordult világban: megkomolyodjanak és családot alapítsanak, vagy lazuljanak és ne vegyék annyira komolyan az életet.

Charlie XCX és Billie Eilish. Forrás: Youtube
Charlie XCX és Billie Eilish. Forrás: Youtube

Charlihoz becsatlakozott egy másik lázadó, aki nem más, mint Billie Eilish. Ő végképp bevonta a trendbe a Z generációt is. Charli Guess című dalát dolgozták fel közösen. A magát queerként (nem heteroszexuálisként) definiáló Eilish eléggé flörtölőre vette a klip promóját, többször célozgatott vonzalmára Charli iránt. Charli egyébként híres arról, hogy rendszeresen dolgozik az LMBTQI-közösség tagjaival, ezzel is támogatva őket.

A brat-trend akkorát megy, hogy még az amerikai elnökválasztás demokrata jelöltje, a jelenlegi alelnök, Kamala Harris is belekeveredett. A Kamala is brat, vagyis Kamala brat trendet Charli indította el. Amikor kiderült, hogy Joe Biden visszalép a jelöltségtől, és maga helyett Harrist ajánlja a posztra, az énekesnő annyit írt ki X-re, hogy Kamala is brat. A netezőknek több sem kellett, tömérdek Kamala Harris videó alá nyomták be a Brat album valamelyik dalát, és készítettek belőle mémeket. Ezeken sokszor feltűnik a kókuszdiós emoji, amiről sokáig nem lehetett tudni, hogy mi a francot jelent.

Hogy lett Kamala Harris brat?

Ahogyan erről egy korábbi jó reggeltben írtunk nektek bővebben: kiderült, hogy Harris egyszer egy előadásban az édesanyja egyik kedvenc mondását idézte: „azt hiszed, csak úgy leestél egy kókuszfáról?” Harris éppen az Amerikában élő spanyolok oktatási helyzetéről beszélt, amikor ezt mondta, és arról beszélt, hogyan kellene a diákokat és azok szüleit, környezetét támogatni. Mert nem mindenki indul egyenlő esélyekkel, a diákok továbbtanulása függhet attól, hogy milyen körülmények közé, milyen anyagi helyzetben lévő családba születnek. Tehát nemcsak úgy lepottyannak a fáról a tanult, jó alapokkal megáldott fiatalok.

Ebből a mondatból készült sok-sok mém, és ezek alá nyomták be a Brat albumról számokat. Például ilyenek alá:

Forrás: TikTok
Forrás: TikTok

Harris és stábja egyébként vette a poént, olyannyira, hogy a hivatalos X kampányoldalon lime-zöldre és Arial betűtípusra változtatták a borítóképüket.

Forrás: X
Forrás: X

Hálásak is lehetnek Charli XCX-nek, mert a húszas éveikben járó fiatalok millióit befolyásolhatta azzal, hogy tulajdonképpen azt írta: Harrist támogatja az elnökválasztáson. Hiszen a brat csaj menő csaj. (Today/ Guardian /Kispolgár/ Instagram)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.