Merényletet követtek el Robert Fico ellen, bosszút álltak a kirúgott munkások – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Rendkívüli hír. Életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit egy szerdai kormányülés után lőttek meg, miután az emberek közé ment. A merényletről ebben a folyamatosan frissülő cikkben olvashatsz többet. (Kispolgár)

Idén már hét magyarországi egyetem szerepel a Center for World University 2024-es nemzetközi egyetemi rangsorában a világ 2000 legjobb felsőoktatási intézménye között. A világ legjobb egyeteme idén is a Harvard lett, a listán eddig is szereplő magyar egyetemek mellé pedig most a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem zárkózott fel. Bár a központja már évek óta Bécsben van, a rangsorban továbbra is magyar egyetemként tartják számon a Közép-európai Egyetemet, vagyis a CEU-t, ezért is szerepel a listán. (Eduline)

Forrás: Eduline / Kispolgár

Tömeges elbocsátás fenyegeti a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetemet. Az egyetem súlyos pénzhiánnyal küzd. Áprilisban az intézmény rektora a dékánokkal együtt levelet küldött Csák János miniszternek, amiben jelezték a problémát. A vezetőség szerint ha az egyetem nem jut pénzhez, rengeteg embert kell kirúgniuk, ez pedig súlyos károkat okozna az intézménynek. Úgy tudni, Csák János nem reagált a levélre. Könnyen előfordulhat, hogy a kormány azért nem siet az egyetem megmentésére, mert az intézmény a sokadik próbálkozás után is ellenállt annak, hogy állami fenntartásból alapítványiba kerüljön. (HVG)

Szobrot állítottak egy már eltávolított villanyoszlopnak a Baranya vármegyei Kozármislenyben. A magasfeszültségű, 25 méteres oszlop ötven évig állt a kisvárosban és állítólag nagyon csúnyán belerondított a tájképbe. Végül 2020-ban távolították el. Az önkormányzat most érthetetlen okokból úgy gondolta, emléket állít az oszlopnak, amit annyira utált a lakosság. A szobor 2,5 méteres és fémlemezből készült 800 ezer forintért. A szoborra tett táblán az olvasható: „Itt állt 1969-től 2020-ig a várost átszelő és a tájképet jelentősen romboló magasfeszültségű távvezeték egyik oszlopa”. (Pécs Aktuál)

Kozármisleny Mindenkié / Facebook

Kakival kenték össze a gyár mosdóit azok a munkavállalók, akiket vasárnap rúgtak ki az iváncsai akkumulátorgyárból. A cég szerint erre azért volt szükség, mert lecsökkent az elektromos autók iránti globális kereslet. Legalább 600 embert rúgtak ki, mindannyian kirgiz vendégmunkások voltak. Magyarországon jelenleg Iváncsán és a gödi Samsung gyárban állítanak elő akkumulátort, utóbbi vállalatnál állítólag nem terveznek elbocsátásokat. (Magyar Hang)

Ukrajnába látogatott Antony Blinken amerikai külügyminiszter és beszállt gitározni egy helyi zenekar fellépésén. Blinken a Diktat nevű pincebárban játszotta el Neil Young Rockin’ in the Free World című dalát. A dalt Neil Young 1989-ben adta ki, miután elmaradt egy tervezett koncertje az akkori Szovjetunióban. Mielőtt játszani kezdett volna, Blinken elmondta a közönségnek: „Tudnotok kell, hogy az Egyesült Államok veletek van, a világ nagy része veletek van, és harcolnak, nemcsak a szabad Ukrajnáért, hanem a szabad világért. És a szabad világ is veletek van”. (BBC)

Kiemelt kép: az iváncsai akkumulátorgyár. SK on Hungary. 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.