Mennyit ér egymilliárd forint?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha politikáról olvasol, előbb-utóbb szembejönnek a milliárdok. 150 milliárdba került a Puskás stadion, 4 milliárdba az Orbán Viktor falujába, Felcsútra épített aréna. Mészáros Lőrinc, az ország leggazdagabb emberének vagyona ezermilliárd forint. 140 milliárdból működik az állami tévé és rádió egy évben. Egy Gripen vadászrepülőgép új ára 30 milliárd. De mekkora pénzt jelent ez a mértékegység?

A legtöbb ember életében nem lát ennyi pénzt egyben. A fenti képen sem férne el, az ott csak egymillió. A milliárd ennek az ezerszerese. Most megpróbáljuk megmutatni, mire elég egymilliárd forint, vagy sokmilliárd.

Egy új Suzuki Swift autó 5,8 millió forintba kerül körülbelül. Egymilliárd forintból 172 darab új Suzuki vásárolható.

A tömegközlekedés járművei már drágább jószágok. Egy új Mercedes csuklós busz ára elérheti a százmillió forintot. Ebből tíz darabot lehet egymilliárdért venni.

Vannak még drágább járgányok. A budapesti CAF villamosok darabja körülbelül 800 millió forint, tehát egymilliárdból még vissza is adnak. De az ilyen üzletek bonyolultak, mert a villamosokat csomagban veszik a városok. Budapest például egyszerre vásárolt hosszabb és rövidebb villamosokat a spanyol gyártól, több mint 50 milliárdért.

Egy modern villanymozdonyért viszont bőven egymilliárd forint felett kell fizetni, akár másfelet is. Egymilliárdért egy kicsit használt mozdonyt lehet csak venni, ha épp van, aki el akarja adni. A magyar vasútnak nagy szüksége lenne új mozdonyokra, mert nincs elég, a régiek pedig sorra dőlnek ki.

Egymilliárd forintba került Jászapáti új általános iskolája, ahol 150 gyerek tanul. Persze nem most nyáron, hanem amúgy.

A katonai felszerelés híresen méregdrága. A magyar Honvédség német gyártmányú Leopard 2A7 harckocsijai darabonként legalább 6 milliárd forintot érnek. A pontos ár hadititok, és függ a hozzá kapott egyéb cuccoktól és szolgáltatásoktól. Egymilliárdért bizony csak egyhatod tank jár! De nem lehet szeletben kérni.

Van még ennél is drágább jármű! A már említett Mészáros Lőrinc hobbihajója, a Rose d’Or (Aranyrózsika) 27 milliárd forintba került. Egymilliárdból tehát a 60 méteres jachtnak csak egy alig kétméteres darabkáját lehetne kifizetni. Huszonhét iskola, 270 busz ára úszik ott!

A vizes vb kabalafigurái. Fotó: Wikipedia

130 milliárd forintból rendezték meg a 2017-es vizes világbajnokságot, ahol úsztak meg a vízbe ugráltak toronyból. Eredetileg 26 milliárdos költséget ígértek a szervezők, csak hát elszaladtak a költségek. Itt már tehát 1300 új csuklós busz árát költöttük el, vagy 130 mozdonyét. Jól jönne most, amikor a vasút alig működik.

Olimpiai Park, Budapest. Fotó: Wikipedia

A budapesti olimpia, ha megrendezték volna, legalább 3000 milliárd forintba kerülne – de valószínűleg ez is inkább a sokszorosába. Ebből az ország összes mozdonyát, buszát és villamosát le lehetne cserélni. A magyar olimpiai álomról a múlt héten írtunk.

Egy gyakorlott tanárnak 225 évig kellene dolgoznia, hogy egymilliárd forintot hazavigyen. A legtöbbször ez nem sikerül.

Reméljük, mostantól jobban látod majd, miről van szó, amikor repkednek a milliárdos tételek. Szükséged lesz rá az újságolvasáshoz. És nagyon örülünk, hogy újságot olvasol!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.