Meleg van a suliban. És most mi legyen?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ahogy várható volt, a méréseitekből az derült ki, hogy bizony meleg volt az iskolákban a héten. Pécstől Szegedig, Egertől Budapestig 30 foknál többet mértetek. A legtöbb egy emeleti 33 fok volt. Köszönjük, hogy nyomoztatok nekünk!

Mielőtt a teendőkről beszélünk, vegyétek észre, hogy az ilyen mérések érdekesek lehetnek, de torzítanak is. Hiszen nyilván az fogja inkább elküldeni az eredményt, aki amúgy is csömpörödik a hőségtől. Akinél kellemes 25 fok van, az nem kapkod a hőmérő után.

De azért épp elég helyen volt kibírhatatlanul meleg. Ezt a tanárok próbálták enyhíteni rövidebb órákkal, kerti tanítással vagy legalább lazább anyaggal.

De mit tehet itt a kormány?

Ahogy korábban írtuk, ma már alapvető elvárás a légkondi. Vonaton, metrón, buszon, irodákban, a legtöbb munkahelyen. Igen ám, de az iskoláknak van egy sajátosságuk: a nyár nagyobb részében zárva vannak. Pont amikor a legnagyobb a hőség.

Igaz, hogy a tanév június végéig tart (és majd akkor is mérünk egyet). Ám még ha nyárias szeptemberrel és májussal számolunk, akkor is az jön ki, hogy összesen három hónap van, amikor esetleg szükség lenne a hűtésre. Még akkor sem biztosan, például jövő héten már nem lesz túl meleg.

Nem olcsó egy nagy épület hűtése. Fotó: Pixabay / Zuper_Dragon

Tehát ha beszerelik a gépeket, azok az év háromnegyedében kihasználatlanul állnak. Szemben a kórházakkal, munkahelyekkel, vonatokkal, amelyek teljes időben működnek nyáron is. Ezeket a készülékeket be kell szerezni, telepíteni és karbantartani kell – és nem egyre van szükség, hanem vagy nagy teljesítményű rendszerre, vagy több gépre. Iskolánként sokmilliós, akár tízmilliós költség lenne. És Magyarországon csak állami általános iskolából van több mint 2500, plusz 500 egyházi. Itt már milliárdokkal dobálózunk – és akkor az áramfogyasztást még nem is vettük számításba.

Ezt a pénzt sok minden másra is lehetne költeni. Iskolabútorra, tanárokra, kirándulásokra, jobb menzára vagy a szegény gyerekek segítésére.

Másfelől az is igaz, hogy fűtésre sincs szükség egész évben. Mégis van, mert anélkül nem lehetne megmaradni a suliban télen. És ahogy az időjárás változik, biztos, hogy egyre több lesz a hőhullám, egyre hamarabb jön a kánikula. Tehát előbb-utóbb eljön az idő, amikor már nélkülözhetetlen lesz a légkondi.

Ezt a kérdést itt nem fogjuk megoldani. Az volt a célunk, hogy lásd, nem mindig könnyű jobban kormányozni, helyes döntést hozni. Egy ország, de akár egyetlen suli ügyeiben is sokszor egymásnak ellentmondó szempontokkal kell számolni. És mindig lesz, aki elégedetlen.

És te mit csinálnál?

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.