Megvolt az EP-listavezetők vitája

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Vitázni gyűltek össze az európai parlamenti választáson induló pártok listavezetői csütörtök este. Az eseményt az állami tévé rendezte, és élőben közvetítette. Ilyen magas szintű nyilvános vitára utoljára 18 évvel ezelőtt került sor, 2006-ban. Akkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csapott össze kihívójával, Orbán Viktorral.

Egészen addig hagyománynak számított, hogy választások előtt a jelöltek tévévitában igyekeznek helytállni. A 2006-os esemény után viszont a Fidesz többé nem állt ki vitázni. Ennek oka lehetett, hogy Orbán nem szerepelt fényesen az utolsó ütközetben. De az is, hogy a vitában mindig az erősebb fél kockáztat többet, és 2010 óta a Fidesz magasan a legnagyobb párt. Most valószínűleg Magyar Péter és az általa vezetett Tisza Párt berobbanása kényszerítette ki a vitát.

A vitán 11 politikus vett részt, szigorú keretek közt, ők a szavazólapon lévő sorrend alapján a következők:

  • Megoldás Mozgalom: Huszár Viktor
  • LMP–Zöldek: Ungár Péter
  • DKMSZP–Párbeszéd–Zöldek: Dobrev Klára
  • Második Reformkor Párt: Pekárné Farkas Emese
  • Mindenki Magyarországa: Márki-Zay Péter
  • Momentum: Donáth Anna
  • Fidesz–KDNP: Deutsch Tamás
  • Jobbik: Róna Péter
  • Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza Párt): Magyar Péter
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt: Tóth Imre „Bruti”
  • Mi Hazánk Mozgalom: Toroczkai László

Mindenkinek jutott egy perc a bemutatkozásra, 2-2 perc arra, hogy három különböző témában elmondja a véleményét, majd a végén egy percben reagálhatott a többiekre. A kétperces témákat a köztévé adta meg, a résztvevők többsége tartotta is magát ehhez.

Az első kérdés az Európai Unió védelme és biztonsága volt.

A listavezetők közül szinte mindenki elmondta, hogy nem akar háborút Magyarországon. Dobrev Klára, a DK listavezetője szerint azért van az országban háborús hangulat, mert azt a miniszterelnök szítja, ezzel veszélyezteti a magyarok biztonságát. Kiemelte azt is, hogy a DK biztosan nem akarja visszahozni a sorkatonaságot, hiszen épp ők voltak, akik évekkel ezelőtt eltörölték azt.

Dobrev Klára. Forrás: MTVA

Donáth Anna, a Momentum listavezetője arról beszélt, hogy akkor lehet megvédeni az uniót, ha annak alapértékeit, például a szabadságjogokat védik meg. Így beszélt a kegyes halálhoz való jogról, átadva ezzel a nagybeteg Karsai Dániel ügyvéd kérését arról, hogy írjanak ki népszavazást az eutanáziáról.

A kormánypártok képviseletében Deutsch Tamás azt mondta, hogy minden más jelenlévő párt a Fidesz-KDNP-n kívül háborúba vinné az országot, mert megszavazná az unió „háborúpárti” előterjesztéseit. Azt is állította, hogy szerinte a baloldali pártok magyar katonákat küldenének Ukrajnába.

Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője szerint inkább a Fidesz a háborúpárti, hiszen magyar katonákat küld a polgárháború sújtotta afrikai Csádba, miközben elbocsátottak kétezer hivatásos katonát.

Az MKKP-t a listavezető helyett a humorista Tóth Imre „Bruti” képviselte, aki inkább Deutsch Tamáson viccelődött. A Mi Hazánk képviselője, Toroczkai László pedig a saját YouTube-csatornáját reklámozta.

Tóth Imre „Bruti” képviselte az MKKP-t. forrás: MTVA

A második kérdés a bevándorlás és menekültkérdés volt

A listavezetők közül többen azt mondták, hogy sokkal nagyobb probléma a magyarok kivándorlása, mint a bevándorlás. Felvetették azt is, hogy a kormány több tízezer gazdasági bevándorlót, azaz vendégmunkást hozott már be eddig is az országba, és a számuk folyamatosan nő.

Az LMP-s Ungár Péter szerint a migráció oka a klímaváltozás, épp ezért elítélte a magyarországi akkugyárak telepítését, mert azok a magyar termőföldet és a klímát is veszélyeztetik.

Dobrev Klára azt a kérdést tette fel, hogy hogyan lehetséges, hogy több ezer embercsempészt engedtek ki az elmúlt években a börtönökből. Felhozta továbbá a magyarországi akkugyárakba hívott több tízezer távol-keleti vendégmunkás kérdését. Ezt Magyar Péter is megemlítette. Donáth Anna azt mondta, a Fidesz csak riogat a menekültekkel.

A fideszes Deutsch Tamás pedig elmondta, amit az óriásplakátokon is látni lehetett, hogy az EU, azaz Brüsszel bevándorláspárti, a baloldali pártok tömegével telepítenének migránsokat Magyarországra.

Róna Péter, a Jobbik listavezetője szerint nem lehet bárkit beengedni a határon, de nem tartja jónak a menekültek oktalan üldözését sem.

Az utolsó körben két téma közül lehetett választani, ez a mezőgazdaság és a jogállamiság kérdése volt.

Mezőgazdaságról kevesebb szó esett, az LMP, a Második Reformkor és a Tisza Párt jelöltje említette meg azt, hogy az ország hiába rendelkezik jó termőföldekkel, mégsem képes önellátásra, külföldről kell élelmiszert behozni. Azt is felvetették, hogy hiba a földet elherdálni gyárépítésekre.

A jogállamiság miatt viszont többen aggódtak. Dobrev Klára megemlítette, hogy az országban a miniszterelnök és köre példátlan módon gazdagodott meg.

Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy az ország azért nem kapja meg az uniós pénzeket, mert nálunk azt ellopják. Azt is mondta, hogy vissza kell szerezni az ellopott pénzeket.

Donáth Anna elmondta, hogy mit is jelent a jogállamiság. Szerinte ez a rend és kiszámíthatóság, ahol a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak.

Deutsch Tamás szerint viszont az országgal szembeni jogállamisági eljárások igaziból azért vannak, mert Brüsszel meg akarja buktatni a magyar kormányt.

Deutsch Tamás. Forrás: MTVA

A jelöltek fegyelmezetten tartották az időt, volt olyan, aki kicsit trollkodott is, Márki-Zay Péter például többször beleszólt Deutsch Tamás beszédébe. Donáth Anna pedig a műsorvezetőt kérdezte, aki történetesen a bukott köztársasági elnök, Novák Katalin munkatársa volt, hogy volt-e szerepe Orbán Viktor miniszterelnöknek a kegyelmi botrányban.

A következő vita az EP-választás előtt az ATV-n lesz, oda azonban csak négy párt, a DK, a Momentum, az MKKP és a Mi Hazánk listavezetője megy el.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.