Megvolt az angolérettségi is, Tompos Kátya súlyos beteg – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A vélemények szerint viszonylag egyszerű volt a középszintű angolérettségi. Az első, szövegértési részben a hírek káros hatása és karácsonyi dekorációs témák is szerepeltek. A második részben nyelvhelyességi kérdések voltak, szókincset mértek fel benne, dinnyefesztiválról és a téli biciklizésről is szó esett. A hallás utáni szövegértést követte az íráskészség-teszt, amiben baráti levelet kellett írni egy elveszett ebook-olvasóról. A nem hivatalos megoldásokat az Eduline-on találjátok.

Nemrég írtunk nektek a tb-ről, vagyis az állami orvosi ellátásról, és abban is említettük, milyen hosszú várólisták vannak nem sürgős műtétekre. Most az economx.hu tudta meg, hogy egy év alatt hétezerrel nőtt azoknak a száma Magyarországon, akik valamilyen tervezett műtétre várnak. Így most 47 ezer beteg várakozik arra, hogy meggyógyítsák. Az is kiderült, hogy egy térdprotézis műtétre átlagosan másfél év alatt kerítenek sort.

Daganatos betegségben szenved Tompos Kátya. A népszerű színésznőnek gyűjtést rendeztek, mert betegsége olyan ritka, hogy itthon nem tudják megfelelően kezelni. A külföldi kezelés díját pedig nem tudja kifizetni, betegsége miatt keveset tud dolgozni, színházakban alig szerepel. „Külföldi gyógykezelésének jelenlegi fázisai az állam által nem finanszírozottak, az eddig felmerült költségek már felemésztették Kátya anyagi kereteit, tartalékait, valamint a barátai által korábban összegyűjtött összeget” – írta a Fábián Juli Emlékalapítvány.

Letartóztatták Szijjártó Péter külügyminiszter egykori miniszteri biztosát. S. Gy. 60 éves Afrika-szakértő, üzletember, aki tiszteletbeli konzuli pozíciókra ajánlott személyeket külföldön dolgozó magyar nagyköveteknek. A Magyar Hang azt írta, a letartóztatás okáról nem kaptak tájékoztatást, de sejteni lehet, hogy az eset nem független a tiszteletbeli konzuli címek és különféle diplomáciai jogosultságok kereskedelmétől, azaz, hogy pénzért vettek meg ilyen pozíciókat. A tiszteletbeli konzul nem kap fizetést, feladata bizonyos konzuli ügyek (elveszett, lejárt útlevelek pótlása, érdekvédelem, okiratok beszerzése) intézése külföldön. Általában személyes tekintélye alapján választják ki a kiutazó vagy kint élő magyarok támogatására. (Magyar Hang)

Levelet írt az új köztársasági elnöknek, Sulyok Tamásnak a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász, Karsai Dániel. Ebben azt kérte, részesítse kegyelemben azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában. „Azt kérem Öntől (…), hogy tegyen nyilvános nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kegyelemben részesíti azokat a magyar állampolgárokat, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek, és emiatt elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek vannak kitéve” – írta. Karsai Dániel arról lett ismert, hogy harcot hirdetett az eutanáziáért való jogért. (24.hu)

Fotó: Koszta Mihály/Kiskunsági Nemzeti Park
Fotó: Koszta Mihály/Kiskunsági Nemzeti Park

Nagyon ritkán látni díszes nyárfacincért (Saperda perforata), de a Kiskunsági Nemzeti Park egyik munkatársának sikerült spottolnia egyet Kunadacsnál. Már csak azért is ritka a jelenség, mert a rajzásuk júniusban szokott lenni. A faj nagyon adathiányos, keveset tudnak róla. Testhossza 12-20 mm, a szárnyfedőin lévő szőrök sárgászöldek és közepükön 5-5 fekete foltocska található. (knp.hu)

Mivel ma nagyon sok nehéz, kemény téma került a híradóba, a végére hoztunk egy reménykeltő történetet. Nézzétek meg, milyen szép élete lett a kutyusnak, akit szemétbe dobtak, de szerető családra talált:

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.