Megtalálták II. Ramszesz elveszett szarkofágját

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Megtalálták az egyik leghíresebb fáraó, II. Ramszesz szarkofágjának egy részét Egyiptomban.

II. Ramszesz mumifikált testét még 1881-ben találták meg egy fakoporsóban, de nem ebben temették el.

Halála után a Királyok völgyében helyezték nyugalomra, a Ramesszeumban, amit még életében épített. A Királyok völgyéről egyébként egyiptomi útikönyvünkben írtunk nektek, ide kattintva olvashattok még többet róla. A sírt viszont kifosztották, így került el onnan a szarkofág. Múmiája pedig a thébai nekropoliszban – ez azt jelenti: a holtak városa – kötött ki. Ide 50 fáraó, királyné és más királyi sarj holttestét helyezték el, itt találták meg II. Ramszesz holttestét is az említett fakoporsóban.

A Ramesszeum oszlopcsarnoka a Királyok völgyében (Wikipédia)
A Ramesszeum oszlopcsarnoka a Királyok völgyében (Wikipédia)

Az eredeti szarkofág pedig egy abüdoszi kopt kolostorból került elő, és a lelet feliratai és díszítése alapján arra jutottak, hogy II. Ramszeszé volt. Később egy Menkheperre nevű főpap kaparintotta meg. És valószínűleg ő volt, aki Abüdoszba szállíttatta a szarkofágot, amikor a korábbi sírt kifosztották.

II. Ramszesz nagyon hosszú ideig, 66 évig uralkodott. Óriási építkezéseket és hadjáratokat vezetett, és hozzá fűződik a történelem első fennmaradt békeszerződése. Uralkodása alatt rohamosan fejlődött Egyiptom. Egyébként nem királyi családba született. Már gyerek volt, mikor dinasztiaalapító nagyapja trónra lépett.

Fáraókhoz és akkori uralkodókhoz képest a régészek szerint minden bizonnyal különösen erős, szeretetteljes kötelék fűzte a családjához. Ezt mutatja, hogy anyja, feleségei és gyerekei a korban szokatlan módon sok emlékművön megjelennek.

Ramszesznek több felesége volt, a leghíresebb közülük Nofertari. Több hadjáratra is elkísérte férjét, levelezést is folytatott diplomáciai ügyekben. Őt ábrázolták az emlékműveken a legtöbbször, innen következtettek, hogy Ramszesz nagy szerelme ő lehetett. Ramszesz úgy is hivatkozott feleségére, hogy „ő, akiért a Nap felkel”. (24.hu/ Heritage Daily / Kispolgár)

(Kiemelt kép: Wikipédia)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.