Megtalálhatták minden malac, tehén és szarvas ősét

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az amerikai Denverben a Természettudományi Múzeum munkatársai izgalmas bejelentést tettek. Egy ősi emlősfaj maradványait találták meg, ami a ma élő összes disznó, szarvasmarha és szarvas őse lehetett. Ezekben az állatokban az a közös, hogy mind patások.

A most megtalált lelet 65 millió éves lehet. A Militocodon lydae névre keresztelt faj nem sokkal a dinoszauruszok kipusztulása után élt. Ez azért is fontos felfedezés, mert nagyon kevés fosszíliát találtak meg ebből a korból. A tudósoknak pedig még mindig nem sikerült teljes képet kapni arról, hogy mi történt pontosan a dínók pusztulása után. Így ez a mostani felfedezés választ adhat arra is, hogy hogyan tudták a patások később benépesíteni a földet.

Ilyennek képzelik az őspatást a lelet alapján. kép: Denver Museum of Nature & Science

Ja, egyébként az őspatás pici volt, akkora, mint egy csincsilla. A súlya nem érte el az egy kilót, a hossza pedig 23-26 centi lehetett. Az állat koponyáját is megtalálták, a fogazatából szintén rengeteg dologra lehet majd következtetni. A kutatók egyébként több mint nyolc éven át dolgoztak, számtalan területet átfésültek Amerikától Argentínáig, mire nem messze a múzeumtól, Colorado Springs város határain belül rábukkantak a leletre. A lelőhely közelében korábban számos ősi maradványt is találtak már, köztük egy nagyjából 63 millió éves növényevő emlősét is. (interestingengineering.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.