Megtalálhatták a piramisok építésének titkát

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Évszázadok óta tanakodik az ember azon, vajon hogyan építették a piramisokat az egyiptomiak. Mindenki látta a rajzokat arról, ahogy a gerendákra fektetett hatalmas köveket vonszolják a sivatagban. Másoknak messzebb szaladt a fantáziája. Talán sokkal fejlettebbek voltak, és volt toronydarujuk? Az elsüllyedt Atlantisz technológiáját használták? Netán földönkívüliek művei ezek igazából, és a tetejére szálltak le az ufókkal, ahogy a Csillagkapu című filmben látható?

Az idei egyiptológus-találkozón ismertettek egy friss kutatást, amely megoldást jelent a régi rejtélyre. A tudósok feltételezték, hogy a piramisokhoz a Nílus vizét vezették el, és hajón szállították az építőanyagot, a munkásokat és az ő ellátmányukat. Ám az egykori csatornát csak most, műholdak segítségével tudták azonosítani.

A műholdak radarja behatol a talajba, így feltárhatók az eltemetett alakzatok is. És valóban: a képen kirajzolódott egy valaha volt folyóág, amely száz kilométeren át kígyózik, 38 piramist érintve.

A régészek most a helyszínen folytatják a keresést. Talajmintákat vesznek a radarképen jelzett mederből, amiből kiderül, mikor és mennyi ideig lehetett víz benne.

A vízi szállítás teljesen logikus választás. Ma is ez a leghatékonyabb, amikor nagy tömegű árut kell elvinni, valószínűleg némelyik karácsonyi ajándékod is hajón érkezett Kínából. Az ókori egyiptomiak se voltak bolondok, hogy a homokban vonszolják a kőhasábokat, vagy arra várjanak, hogy majd az ufók megépítik helyettük. (IFLScience)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.