Megnyitott a pécsi dínópark, Párizsba ért az olimpiai láng – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Roberta Metsola lett újra az Európai Parlament elnöke. A választások után ma tartották az alakuló ülést, itt választották meg. A máltai politikus már 2022 óta az EP elnöke. Ő volt az egyetlen érdemi jelölt, ellene csak a szélsőbaloldali frakció (hivatalos képviselőcsoport) állított jelöltet Irene Montero személyében, de ő nagyon kevés szavazatot kapott. Metsola a legnagyobb pártcsalád, az Európai Néppárt tagja. (24.hu)

Forrás: Magyar Honvédség
Forrás: Magyar Honvédség

Két új Airbus-helikopter érkezett a honvédséghez a francia gyárból. Ezzel tízre nőtt az ilyen típusú, H225M Caracal helikopterek száma az állományban. A hírt a a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte. A két helikoptert a honvédség kutató-mentő és szállítási célokra használja majd az Európai Unió egyik missziójában, Bosznia-Hercegovinában. (MTI/ X)

Trump mellett az alelnökjelöltje. Forrás: Youtube
Trump mellett az alelnökjelöltje. Forrás: Youtube

Visszatért egy republikánus gyűlésen Donald Trump, akit pár napja lőttek fülön egy rendezvényen. Be is jelentette, ki az alelnökjelöltje. A 39 éves J. D. Vance-re esett a választása, aki ohiói szenátor és még 8 éve keményen kritizálta Trumpot. Idiótának nevezte és a holokausztért felelős Adolf Hitlerhez hasonlította. 2018-óta változtatott Trump-ellenes álláspontján, azt mondta, hogy „tévedett a fickóval kapcsolatban.” Vance csak tavaly került be a szenátusba, viszonylag friss politikus: volt pénzügyi befektető a Szilícium-völgyben és tengerészgyalogos is. Könyve, a Hillbilly Elégia tette ismertté, amiben vidéki munkásosztálybeli gyerekkoráról írt. (CNN)

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Megérkezett Párizsba az olimpiai láng! Az erről készült videót ide kattintva tudjátok megnézni.  A lángot mindig a görögországi Olümpiából viszik, idén áprilisban indultak el vele. Váltásban szokták vinni a lángot egészen az olimpia helyszínéig. Van, hogy hajón is utazik, most is vitték a Földközi-tengeren át, szárazföldre Marseille-ben ért. A láng felment a leghíresebb párizsi nevezetességbe, az Eiffel-toronyba is. Az útja végén a Köztársaság téren álló kandelábert gyújtotta meg vele Nikola Karabatic, a franciák visszavonult kézilabdasztárja. A játékok július 26-án kezdődnek. (HVG)

Forrás: Bosnyák Mónika/Facebook
Forrás: Bosnyák Mónika/Facebook

Megnyitott a pécsi dínópark. A Malomvölgyben lévő parkban összesen 41 különböző dinoszauruszfajt mutatnak be, köztük a Mecsekben talált Komlosaurust is. A dínók közül több mozog és hangokat is kiad. És nemcsak nézni lehet az őshüllőket, de van csomó földtörténeti infó is. Ide kattintva olvashattok róla többet.

(Kiemelt kép: Kis Laci/Facebook)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.