Megkezdődött a Dunán a tetőzés, előkerült Schadl György kisrepülője

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Árvízhelyzet:

A csütörtök délelőtti előrejelzés szerint a vártnál alacsonyabban tetőzhet a Duna. Győr-Moson-Sopron megyében, Gönyű településnél már ma este eléri a legmagasabb vízállást, a következő napokban pedig lefelé vonul a folyón az ár. Budapesten szombaton napközben tetőzik majd a Duna, az előrejelzés szerint 840 centiméter lesz a vízállás. Ez 10-20 centivel elmarad a korábban becsülttől, és fél méterrel alacsonyabb, mint a 2013-as árvíz szintje. (idokep.hu)

Gönyűnél ma este tetőzik a Duna. Kép: Facebook/Gönyű

Szerda délután óta nem lehet szárazföldön megközelíteni a Szentendrei-sziget csúcsán található Kisoroszi települést. Kijelöltek viszont egy helikopter-leszállóhelyet, és a honvédség is besegít az itteniek élelmiszer- és betegszállításában. Több utat lezártak a Dunakanyarban. Vác és Göd között nem járható az egyik út, mert a víz elérte az úttestet. Szentendrén az alacsonyabban fekvő utcákon már kenuval is lehet közlekedni, itt a házakba is betört a víz. A fővárosban több helyen módosítani kellett a buszok és villamosok közlekedését az árvíz miatt, péntektől pedig nem fog megállni az M2-es metró a Batthyány téri állomáson. Indulás előtt mindenképp nézzetek rá a BKK honlapjára. (kozut.bkk.info)

Itt szokott járni a kettes villamos. Kép: Facebook/Karácsony Gergely

A Duna alsó szakaszán a jövő hét közepén várható a folyó tetőzése, itt is nagy erőkkel készülnek az áradásra. Mohácsnál leállt a komp, már csak kishajón lehet itt átkelni a Dunán. Baján szükségállapotot hirdettek, Pakson ideiglenes gátat állítanak, Dunaújvárosban, Dunaföldváron homokzsákokkal védekeznek a helyiek. (telex.hu, 444.hu)


Az egyik vezető amerikai napilap szerint izraeli titkosügynökök alapították azt a Budapesten bejegyzett magyar vállalkozást, amit kapcsolatba hoztak a Libanonban felrobbant csipogókkal. A lap szerint tehát a cég, amitől a Hezbollah nevű, sokak által terroristának tartott szervezet rendelte a személyi hívókat, valójában egy fedőcég volt. Arra ügyeltek viszont, hogy a cég valósnak látsszon, ezért hétköznapi ügyfeleket is kiszolgáltak igazi csipogókkal. Viszont a Hezbollahnak külön gyártották le ezeket az eszközöket, és nem is Magyarországon. A robbanóanyag sem Magyarországon került a csipogókba. A közel-keleti helyzetről ebben a cikkben írtunk nektek. Kedden több ezer személyi hívó robbant fel egyszerre fel Libanonban, szerdán pedig hasonló robbantássorozat történt, akkor adóvevők robbantak, amiket szintén a Hezbollah használt. A támadásban több százan megsebesültek és 37 ember meghalt. Ma pedig Izrael légicsapást is mért Libanonra. Az eset miatt pénteken összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Budapesten pedig emiatt a jövő hétre összehívták a parlament nemzetbiztonsági bizottságát. (nytimes.com, bbc.com)

A magyar cég székhelye Budapesten. Kép: Youtube

Ma folytatódott a bíróságon a korrupciós botrányba keveredett Schadl György, a végrehajtói kamara volt elnöke és Völner Pár volt igazságügyi államtitkár pere. Róluk Magyar Péter színrelépésekor olvashattatok bővebben. Mivel nagyon sok pénzzel kellene elszámolniuk, ezért a bíróság korábban elrendelte, hogy foglalják le a vagyontárgyaikat. Érdekes módon Schadl György nem emlékezett arra, hogy hova tette négy autóját és a kisrepülőjét. Nagy internetes portálok azonban kiderítették, hogy hol vannak, így Schadl nem titkolhatja ezeket tovább a bíróság elől. (24.hu, telex.hu)

Ez egy Piper PA-28 Cherokee típusú gép, ilyet „vesztett” el Schadl György. Kép: Wikipedia

Mégis lehet vita a két legerősebb magyarországi párt elnöke közt, igaz, Strasbourgban. Az Európai Parlament első ülésének napirendje a soros magyar uniós elnökség programjáról szóló vita lesz. Itt csaphat össze Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével a TISZA Párt elnöke, Magyar Péter, akit európai parlamenti képviselőnek is megválasztottak. A vitát elvileg tegnap tartották volna, de az árvízhelyzet miatt Orbán Viktor lemondta az összes nemzetközi programját, így a strasbourgi felszólalását is. (telex.hu)

Elkötött egy egész metrószerelvényt, ezért rongálással vádolnak egy 17 éves lányt New Yorkban. Az egyelőre rejtély, hogy a lány hogyan jutott be a metróba. A tinédzser szeptember 12-én nem sokkal éjfél előtt jutott be a szerelvénybe egy társával együtt, azt valahogy elindították és ütköztek vele. Szerencsére nem sérült meg senki. A fiatalok elmenekültek a helyszínről, a lányt elfogták, a társának sikerült kereket oldani. A New York-i rendőrség nem árult el részleteket, viszont nyilvánosságra hozták a biztonsági kamerák felvételeit. Ezen az látszik, hogy az egyik gyanúsított rózsaszín zuhanysapkában követte el a metrólopást. (nbcnewyork.com) 

A biztonsági kamerán a gyanúsítottak. kép: New York Police Department

Csak bódítás után lehetett kihozni a dámszarvasokat a Margitsziget Kisállatkertjéből, ahonnan az árvízveszély miatt kellett kimenekíteni őket a többi állattal együtt. Mind a 110 állat biztonságban van, jelenleg a városligeti állatkertben várják, hogy levonuljon az ár. Úgy tudni, a fenntartó Fővárosi Állat- és Növénykert 20 szakembere bő három óra alatt „csomagolta össze” az állatokat, habár az előkészületek már a múlt héten elkezdődtek. Legutoljára a 2013-as árvízkor, előtte pedig 2006-ban kellett hasonló okokból kiüríteni a Kisállatkertet. (zoobudapest.com)

Összecsomagolták a gólyákat is. Kép: Fővárosi Állat- és Növénykert

Kiemelt kép: a Parlament lábát nyaldossa a víz csütörtök délelőtt. Kép: Facebook/Magyarország Kormánya

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

Ezzel pedig új rekordot állított fel.

Icipici kaméleonfajt fedeztek fel Madagaszkáron

Az apró hüllő csak olyan hosszú, mint a kisujjad.