Megint felrobbant az oroszok szuperfegyvere

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ötödször próbálták fellőni az új orosz atomrakétát, az RSZ-28 Szarmat nevű fegyvert szeptember 21-én. A rakétát először 2022-ben sikerült elindítani, azóta mindig sikertelenek voltak a kísérletek.

A rakéta ezúttal még a silóban – a földbe ásott indítóállásban – felrobbant, és egy 60 méteres krátert hagyott maga után.

Oroszország csaknem 6000 atomtöltettel rendelkezik, de a nukleáris fegyvereket célba juttató eszközökkel nem áll túl jól. Az RSZ-28-at az orosz elnök, Vlagyimir Putyin büszkén jelentette be országa új, szuperképességű fegyverrendszerei között, de a jelek szerint még messze nem áll készen.

A Szarmat úgynevezett interkontinentális rakéta (ICBM), ami azt jelenti, hogy a Föld bármely pontját elérheti – elvileg. De egyelőre csak ott robban, ahova letették. Természetesen a kísérleti indításoknál nincsenek benne az atomtöltetek.

Arról nincs hír, voltak-e áldozatai a balsikerű kísérletnek. Oroszország nem árult el semmit a tesztről, a krátert műholdképeken vették észre katonai elemzők. Korábban egy másik „csodafegyver”, az atommeghajtású Viharmadár (Burevesztnyik) robotrepülőgép mondott csődöt, akkor több kutató életét vesztette a balesetben, amely sugárszennyezéssel is járt.

Olvasd el ezt is: Lesz-e atomháború?

Kiemelt kép: Egy korábbi rakéta, az RSZ-24. Fotó: Wikimedia

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!