Meghalt Doge, elsietett Szijjártó Péter – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

71 évesen védte meg szakdolgozatát az ország legidősebb nappali tagozatos hallgatója. Szegedi Dezső színművész a Miskolci Egyetemen szerzett diplomát kulturális antropológiából. A dolgozatát Miskolc Gordon városrészének muzsikusai címmel írta saját kutatásaira és terepmunkájára építve. Szegedi 2020-ban érettségizett. Szegény miskolci roma családból indult, 1982-ben lett a miskolci színház tagja, de más színházakban és filmekben is játszott. 2003-ban Jászai Mari-díjat is kapott. Ezúton is gratulálunk! (hvg.hu)

Meghalt Doge, a mémkorszak legnagyobb sztárja. Doge, vagyis Kabosu a titokzatos tekintetű, vicces sárga shiba inu kutya 2005-ben született és 2013-ban debütált a neten. Menhelyi kiskutyaként kezdte, majd egy japán óvónő fogadta örökbe és tette legendává. Népszerűsége máig töretlen, időközben pedig még kriptovalutát is elneveztek róla amellett, hogy az év mémjévé választották. Életének 18. évében, hosszú betegeskedés után Doge ma elhunyt. A hírt a gazdája jelentette be, aki azt írta: biztos abban, hogy Kabosu volt a legboldogabb kutya a világon, ami őt is a legboldogabb gazdivá tette. (rtl.hu)

Facebook

Négyből csak egy magyar bízik az Orbán-kormányban, háromból egy szerint a miniszterelnök és a környezetében mindenki más is korrupt. Ezt a bécsi székhelyű Institut für Motivforschung felmérése árulta el. Arra a kérdésre, hogy mit tartanak nagy problémának Magyarországon, a résztvevők óriási többsége az inflációt (74,8 százalék), a politikai hatalommal való visszaélést (72,1 százalék) és a kormányzati korrupciót (71,6 százalék) jelölte meg. A megkérdezettek leginkább a rendőrségben (63 százalék), az Európai Unió intézményeiben (62,1 százalék), a helyi önkormányzatokban (54,3 százalék) és a bíróságokban (53 százalék) bíznak. (Népszava)

Csütörtök este Kalocsán tartott lakossági fórumot Szijjártó Péter: az eseményt nyilvánosan hirdették meg, de miután a Telex stábja megérkezett, mégsem volt sajtónyilvános. Miután az újságírók nem mehettek be, a parkolóban várták a külügyminisztert, hogy az orosz hekkertámadásról kérdezhessék őt. Korábban megírtuk nektek, hogy kiderült: hazudtak a Külügyminisztériumban, amikor azt állították, hogy nem tudtak egy két évvel ezelőtti kibertámadásról. Amikor Szijjártó megérkezett a parkolóba, az újságírókat igazoltatni kezdték és még azt is ellenőrizték, nem lopott kamerákkal forgatnak-e. Válaszokat azonban nem kaptak a külügyminisztertől. (Telex)

Szinte minden mutató szerint tovább hanyatlik a magyar közoktatás. Egy friss tanulmány szerint Magyarországon nő a tanárhiány és az egyházi iskolák térnyerése, csökken a tanulók eredményessége. Egyre több a korai iskolaelhagyó, akik közül sokan nemhogy nem tanulnak tovább, de nem is dolgoznak. A kötetben több ábra is van arról, hogy az európai országokban a pedagógusoknak (25–64 évesek), illetve ezen belül a pályakezdőknek (25–34 évesek) mekkora a tényleges keresetük a velük azonos életkorú felsőfokú végzettségűek keresetének arányában. A legutóbbi adatok szerint egyértelműen a magyar pedagógusok relatív kereseti helyzete volt a legrosszabb Európában, minden oktatási szinten. (hvg360)

Csodás pillanatot kaptak lencsevégre a kelet-kínai Santung tartományban található vejhaji állatkertben. Egy gyerek beleejtette az egyik cipőjét egy Dong Dong nevű csimpánz ketrecébe. A csimpánz egy ideig nézegette, tartogatta a fél pár cipőt, majd egyszer csak visszadobta azt a tömegbe – hogy a gyerek újra felvehesse. Dong Dong 14 éves és a gondozója szerint rendkívül intelligens: korábban is látták már, hogy beesett tárgyakat ad vissza a látogatóknak. Ugyanebben az állatkertben nemrég egy elefánt adta vissza a beesett cipőjét egy gyermeknek. (NY Post)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.