Megemelik a tanárok bérét, nem jött be a chipsadó – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Jövőre bruttó 820 ezer forintra emelkednek a pedagógusbérek – jelentette be Gulyás Gergely miniszter a mai Kormányinfón. A bruttó bér az adózás előtti összeg, tehát ennél kevesebbet, körülbelül 545 ezer forintot kaphatnak kézhez majd a tanárok. (HVG)

A Kormányinfón azt is bejelentették, hogy korábban érkeznek a szeptemberi családtámogatások, és az ingyenes tankönyveket is elkezdték kiszállítani az arra rászorulóknak. Felmerült a kérdés egy újságírótól, hogy ha a határon túli magyarok külön 100 ezer forintos támogatást kapnak iskolakezdésre, a Magyarországon élő családok miért nem. Erre Gulyás azt válaszolta, hogy az itthon élő családok sok támogatást kapnak, a határon túli családok viszont semmit. (HVG)

Horváth Csaba. Forrás: zuglo.hu
Horváth Csaba. Forrás: zuglo.hu

Több MSZP-s politikus ellen is vádat emeltek korrupció miatt. Az érintettek között van Horváth Csaba zuglói polgármester, Tóth Csaba volt országgyűlési képviselő, a volt miniszter Baja Ferenc, és Molnár Zsolt országgyűlési képviselő is. Horváth Csabát és Tóth Csabát azzal vádolják, hogy úgy intézték, az a cég nyerje el a kerületek parkolási pályázatait, amelyik ezért cserébe havonta pénzt fizetett nekik. Vagyis megvesztegette őket. Baja Ferenc és Molnár Zsolt ellen a Budapesti Közlekedési Zrt.-vel. (BKV) kapcsolatban merültek fel korrupciós vádak. Eszerint szintén kenőpénzt (megvesztegetési pénzt) kértek egy informatikai munka elnyeréséért cserébe egy cégtől. A Központi Nyomozó Főügyészség letöltendő börtönt és pénzbüntetést is kért a politikusokra. (24.hu)

Forrás: Magyar Péter/Facebook
Forrás: Magyar Péter/Facebook

Nem engedték be Magyar Pétert a Honvédkórház Dózsa György úti telephelyének VIP-osztályára. A TISZA párt elnöke már hetek óta a kórházakat járja, hogy bemutassa az ott uralkodó állapotokat. Például azt, hogy nincs klíma, és a betegek forró szobákban fekszenek. Emiatt egyébként műtéteket is el kellett halasztani, mert nem működtek légkondicionálók a kórházak műtőiben. A mostani útján azt akarta megmutatni, hogy milyen ellátást kapnak a kormány tagjai a kiemelt részlegen. Szemben egy átlagos magyar állampolgárral. Magyart a bejáratból biztonsági őr kísérte fel az emeletre, ahol találkozott a kórház főigazgatójával, de az nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva nem engedte tovább. Cserébe viszont körbevezette a kórházban. Magyar a videójában azt mondta, anélkül is tudja, hogy néz ki a VIP részleg, hogy bemenne, mert még korábban járt ott, amikor exfelesége, Varga Judit még miniszter volt. Elmondása szerint golyóálló üveggel, lehallgatásvédelemmel ellátott hotelszobákhoz hasonlítanak az egyszemélyes kórtermek. (Facebook)

Hiába vezette be a chipsadót a kormány, ez hosszútávon nem vette el a magyarok kedvét az egészségtelen ételektől – ez derült ki a Corvinus kutatójának, Berezvai Zombornak a tanulmányából. Ezt az adónemet még 2011-ben vezették be, és az volt a célja, hogy kevesebb egészségre káros élelmiszert vegyenek az emberek. Először valóban csökkent ezeknek a kajáknak a forgalma, de később emelkedni kezdett és meghaladta az uniós átlagot. A kutatók a csokik, a kekszek, a cukros szénsavas üdítőitalok, a sós rágcsák és az alacsony gyümölcstartalmú italok fogyasztási adatait nézték át. A kutatás megjelenése után nem sokkal a Pénzügyminisztérium Facebook-posztban reagált: szerintük igenis bevált a chipsadó. Ugyanis szerintük csak arról van szó, hogy olyan jól élnek a magyar családok, hogy mindenből többet fogyasztanak. (HVG)

Forrás: Sea Life Sidney.
Forrás: Sea Life Sidney.

Elpusztult a világhírűvé vált meleg pingvinpár egyik tagja, Sphen. Akkor vált híressé, amikor társával, Magic-kel közös fészket épített és egy párként kezdtek el viselkedni. A sydney-i állatkertben éltek, és két másik pingvinpártól kaptak kölcsöntojásokat, amiket kikeltettek, és együtt nevelték a fiókákat. Sphen 11 éves volt. (BBC)

Annyira tömény, komoly hírekkel teli híradó lett a mai, hogy muszáj ezt feloldanunk Louie-val, a mosómedvével. Louie-t pici korábban mentették meg az autópályán, és azóta is egy családdal és kutyáikkal él. Egyik kedvenc hobbija pedig a festészet. Nézzétek meg ti is Louie-t:

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.