Megbénult repterek, iskolai telefontilalom, capybarák libasorban – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nagyon komoly szigorításokat vezetne be az iskolákban a kormány egy most megjelent tervezet szerint. Eszerint az iskolákba és a kollégiumokba ősztől tilos lesz bevinni energiaitalt, alkoholt és dohánytermékeket. Szigorúan tilos lesz a fegyverként használható tárgyakat hordani, ilyen például a csúzli vagy a kés is. Ráadásul az okosórákat és a telefonokat egész napra elzárnák. A tervezet véleményezésére pár napot hagyott a kormány és a szigorítás már a következő tanévben, azaz szeptemberben életbe lépne. Ezzel elvileg a diákok testi és lelki épségét védenék. (hvg.hu)

Egy komoly számítógépes hiba miatt világszerte tömegével álltak le a repterek, bankok, és problémák adódtak a médiával is. Amerikában nem működtek a 911-es segélyhívó vonalak. Németországban néhány kórházban le kellett állítani a nem sürgős műtéteket. Fennakadások voltak a londoni tőzsdén is. Legalább 1400 repülőjáratot töröltek világszerte, ez érintette a magyar Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmát is. A hibát egy számítógépes vírusirtó program hibás frissítése okozta, ami több ezer gépet és szervert bénított meg. A programot használó gépek lefagytak és nem tudtak újraindulni. A szakemberek még mindig dolgoznak a hiba kijavításán. (bbc.com)

Így néz ki a „kék halál”, amikor lefagy a gép. Kép: Wikipedia

Kémkedés miatt 16 év börtönre ítéltek egy amerikai újságírót Oroszországban. A Wall Street Journal nevű tekintélyes gazdasági lap 32 éves tudósítójáról van szó. A vád szerint az újságíró titkos információkat gyűjtött egy cégről, amelyik az ukrán fronton bevetett harckocsikat gyárt. Mind az újságíró, mind az amerikai külügy tagadta, hogy kémkedésről lett volna szó. Az oroszok pedig nem mutatták be azokat a bizonyítékokat, amikkel a vádat alátámasztották. Egyesek szerint csak azért tartóztatták le az újságírót, hogy aztán elcseréljék nyugati börtönökben fogva tartott orosz kémekre és merénylőkre. (theguardian.com)

Donald Trump először mondott beszédet a múlt heti merénylet után, egyben hivatalosan is elfogadta a Republikánus Párt jelölését az őszi amerikai elnökválasztásra. Trump sok konkrétumot nem mondott, főleg arról beszélt, hogy ismét naggyá teszi Amerikát, legyőzi az inflációt, és az ország jobb lesz Kínánál. Megemlítette viszont a magyar miniszterelnököt. Szerinte Orbán Viktor erőteljes, kemény vezető, akinek a bevándorlással kapcsolatos politikája dicséretre méltó. (telex.hu)

Már a rendőrség is vizsgálja azt az ügyet, amiben egy karateedző nagyon durván felrúgott egy gondjaira bízott kisfiút egy nyári táborban. A nyomozók szerint a férfi jelenleg külföldön van, ezért még nem tudták kihallgatni. A bántalmazás egy kalandparkban történt, ahol a biztonsági kamera rögzítette a történteket. Az edző azért bántott egy hétéves fiút, mert az nem mert felmenni egy pályára. A kisgyerek utána saját magát hibáztatta, és még az anyukájának sem mesélt a történtekről. Szerencsére komoly baja nem történt. A férfit, akit korábban Novák Katalin (akkor még államtitkárként) tüntetett ki életműdíjjal, eltiltotta a munkától a karate-szövetség. Akár hét év börtönbüntetést is kaphat a tettéért. Az egyik népszerű youtubernek, Pottyondy Edinának pedig többen jelezték, hogy nem a kisfiú volt az egyetlen, akit az edző bántalmazott. Pottyondy volt az egyike azoknak a hazai influenszereknek, akik tavasszal tüntetést szerveztek a gyermekbántalmazás ellen. (police.hu, hvg.hu)

Eldőlt, hogy lesz Balaton-átúszás vasárnap. Tegnap annyi volt biztos, hogy a szombati úszást elhalasztják, ma viszont a szervezők úgy döntöttek, hogy vasárnap már biztonságos lesz megtartani a sorrendben 42. eseményt. A jelentkezés egyébként lezárult, 12,5 ezer ember fogja átúszni a Balatont Révfülöp és Balatonboglár közt vasárnap.

Megúszták. A cél Balatonbogláron. Kép: Wikipedia

Egy brazil nő kamerával rögzítette, ahogy a háza előtt tömött sorban vonulnak a capybarák. A világ legnagyobb rágcsálóiról már mi is írtunk nektek. A Dél-Amerikában őshonos, nagyméretű, tengerimalacra hasonlító jószágok gyakran bukkannak fel városokban is, elsősorban azért, mert az élőhelyeik csökkennek, „köszönhetően” az embereknek. (people.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.