Megállapodás a klímacsúcson: lassan búcsút mondunk a fosszilis tüzelőanyagoknak

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A világ országai azért gyűltek össze Dubajban, hogy megállapodjanak azokban az intézkedésekben, amik megállíthatják, vagy legalábbis lassíthatják a bolygó felmelegedését.

A tudósok már régóta egyetértenek abban, hogy a Föld klímája azért változik ilyen gyorsan, mert az emberek irgalmatlan mennyiségű fosszilis tüzelőanyagot, azaz szenet, olajat, gázt égetnek el. Ennek nyomán túl sok káros anyag kerül a levegőbe. Ezek erősítik az üvegházhatást, azaz a meleg, ami a Napból érkezik, a bolygó körül marad. Ezért olvadnak a gleccserek és a jégsapkák, emiatt lett kiszámíthatatlanabb az időjárás, és ennek köszönhetjük, hogy valószínűleg fehér karácsonyaink sem nagyon lesznek már. Ha mégis, az ritka kivétel lesz.

A klímacsúcson a világ összes országa jelen van. Az első zárónyilatkozat-tervezet eredetileg azt tartalmazta, hogy a század végére felejtsük el a fosszilis tüzelőanyagokat. Ezt az utolsó napra úgy módosították a vendéglátó Egyesült Arab Emírségek kérésére, hogy ne beszüntessék, hanem csak csökkentsék az olaj, a szén, és a földgáz használatát, annyira, hogy a kibocsátás 2050-re zéró körül legyen. Ez egyébként bizonyos szempontból érthető is, sok ország gazdasága épül arra, hogy ezeket az anyagokat termeli ki. Különösen a nagy olajexportáló országok látnák kárát ennek a tervnek, ők arra is készültek, hogy megvétózzák a megállapodást, ha az arról szól, hogy tűnjenek el a fosszilis tüzelőanyagok.

Mi lett végül a megállapodás?

Szerdán reggelre végül olyan dokumentum született, amiben sem a „beszüntetés”, sem a „csökkentés” szó nem szerepelt, helyette az „átállás” kifejezést használták. A szöveg szerint az országok elismerik, hogy muszáj csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.  A megállapodásban szerepel az is, hogy az átállás igazságos, rendezett és méltányos módon, és minél gyorsabban történjen meg. A cél az, hogy 2050-re elérjük a nettó zéró kibocsátást. 

A klímaváltozást leginkább azok az óceánok menti vagy óceáni szigeteken lévő kis országok érzik meg, akiket legjobban veszélyeztet a tengerszint emelkedése. Ezeknek az országoknak a képviselője azt mondta, hogy nem írhatnak alá olyan tervezetet, ami nem hoz azonnali megoldást. „Nem azért jöttünk ide, hogy aláírjuk a halálos ítéletünket. Azért jöttünk ide, hogy harcoljunk azért, hogy ne lépjük túl a másfél fokos melegedést, és ehhez  az egyetlen út a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetése. Nem megyünk csendben a hullámsírba” – mondta a kis országokat tömörítő szervezet elnöke. Az új megállapodást már ők is megfelelőnek tartották, de szigorúbb lépéseket várnak. Több ország azt mondja, hogy a megállapodás nem tökéletes. Hiányzik belőle például az, hogy hogyan és miből fogják az országok az átállást fizetni.

(theguardian.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.