Megalakult a Fővárosi Közgyűlés, összecsapnak a dagi medvék – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Lezajlott a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése. A főpolgármesterrel együtt hat képviselőcsoport alakult: 10-10 fővel a Fidesz és a Tisza Párt, 3-3 fővel az MKKP, a Párbeszéd, a DK és a Vitézy által vezetett csoport kapott helyen a közgyűlésben. Az előzetes viták alapján várható volt, hogy a Fidesz, a Tisza és Vitézy Dávid leszavazza majd Karácsonyt Gergely főpolgármestert egyes kérdésekben. Most a szervezeti és működési szabályzatot sem sikerült elfogadni, mert Karácsony nem akarta a közgyűlésben lévők akarata szerint korlátozni a saját hatásköreit. Ezt egyébként a következő ülésen is elfogadhatják a törvény szerint. Legkésőbb akkor kell majd kiválasztani a főpolgármester-helyetteseket is, ahol szintén vita van a felek között – erről itt írtunk nektek bővebben. (Magyar Narancs)

A budai Halászbástya egyik oldalfalában áll egy szobor, ami egy Árpád-kori harcost ábrázol. A kőszobrot már évekkel ezelőtt kiszúrták, az ugyanis meglehetősen hasonlít az ismert színészre, Woody Harrelsonra. Mivel több mém is készült a fotóból, a jelenleg Budapesten forgató Harrelson elment és megnézte magának a hasonmását, sőt, pózolt is vele. A színész épp a Szemfényvesztők 3-at forgatja a magyar fővárosban, és nagy lelkesedéssel mozog a városban: bulizott a Madách téren, padelezett Noszály Sándorral és kosarazott Molnár Áronnal. Az Instagramra kitett posztja alatt más hollywoodi sztár is kommentelt, Michael Kelly többek között egy budapesti éttermet és egy fagyizót is ajánlott neki. (24.hu)

Fotó: Woody Harrelson/Instagram

Szombaton indul az egyik legérdekesebb filmes program a kamaszoknak és a gyerekeknek. A Cinemira Youth a 13 év fölöttieket várja. Az eseményen részt vehettek igazi castingokon, találkozhattok az Azahriah-film alkotóival és beszélhettek díjnyertes filmrendezőkkel is, például Reisz Gáborral. De lesz Manga rajzoló workshop, LEGO-kisfilm készítés és grafológus workshop is. Ezt október 5-6-án rendezik meg a fővárosi Corvin moziban. Egy hét múlva, október 12-13-án a gyerekfilmes ünnep, a Cinemira Kids jön a Margitszigeten. Itt is lesznek castingok, de találkozhattok a Garfield, az Agymanók és a Wednesday szinkronhangjaival is, sőt, Palya Bea-koncert és klipforgatás is várja a kisebbeket. Óránként vetítések indulnak korosztályokra bontva (3+, 7+, 9+ éveseknek) a világ legizgalmasabb díjnyertes rövidfilmjeiből és animációiból. Részletek itt. (Kispolgár)

A kormánypárti Pesti Srácok nevű weboldal műsorvezetője, Kroó Zita arról beszélt egy műsorban, hogy az eutanáziáért küzdő, nemrég elhunyt Karsai Dániel „nem volt elég türelmes” a saját halálával kapcsolatban. Karsai súlyos betegségéről, és arról, hogy miért szerette volna, hogy Magyarországon is legyen lehetőség az eutanáziára, itt írtunk nektek bővebben. Kroó Zita felidézte, hogy Karsai „hiába ment el Strasbourgba”, ott sem érte el a célját, hogy saját maga dönthessen az élete végéről, „végül az Isten döntött a sorsáról”. Kroó úgy fogalmazott, hogy nem érti, miért lett ebből ekkora politikai ügy. „Az emberben, már bocsánat, legyen annyi türelem, hogy megvárja, hogy az élet mondja azt, hogy Danikám, akkor most van vége.” Kroó szavait többen is elítélték. (hvg.hu)

Fotó: Karsai Dániel/Facebook

Egyre súlyosabb a közel-keleti konfliktus. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az izraeli hadsereg a héten átlépte Libanon határait, hogy megtámadja a Hezbollah nevű terrorszervezetet. Libanonból többek között a magyarokat is kimenekítik. Az országban néhány száz magyar van, közülük 233-an kapcsolatban vannak a bejrúti nagykövetséggel. Augusztusban már hazahozott Magyarország 18 embert, most újabb 10 magyar jelezte, hogy hazajönne az országból. Mivel a szlovákok hamarosan mentesítő járatot küldenek Libanonba, jelezték, hogy a tíz magyar utas elfér náluk is. A repülőgép Pozsonyba érkezik majd, ahol a magyar külügyminisztérium emberei már várni fogják őket. (MTI)

Dagi barnamedvék csapnak össze egymással Alaszkában, és a versenyt te is követheted a neten. A Fat Bear Weeket már tíz éve rendezik meg. A lényege, hogy az a medve nyer, aki a legtöbb lazacot képes befalni, mielőtt elvonulna téli álmot aludni. A verseny élő webkamerán is megy, a medvejelöltekre online lehet szavazni október 8-ig, de a napi aktuális állásokat is megtalálhatod az esemény honlapján. Tavaly egy nőstény nyert, aki még a nála jóval nagyobb medvékkel is megküzdött, hogy védje a kölykeit, tavalyelőtt a 747 elnevezésű hím medve nyert többszörös bajnokként. Ő a Boeing 747 személyszállító repülőről kapta a nevét gigantikus méretei miatt, és a park becslése szerint 636 kilót nyomott. (hvg.hu/New York Times)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."