Még több pénzt ad az állam hittanra, veszélyes lehet a géllakk – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Több iskolában sincsenek meg feltételek a mobiltelefonok biztonságos tárolásához. A tanárok különféle, hasraütésszerű megoldásokkal igyekeznek megoldani a problémát. Van, ahol a tanári asztalon gyűjtik őket, mert nincsenek zárható szekrények. A másik megoldás, hogy kartondobozba kerülnek és az igazgatóiban várják a délutánt. Egy harmadik helyen ugyanez van, de buborékos borítékban, névre szólóan csomagolják őket. Vannak olyan sulik, ahol a hetesek segédkeznek a begyűjtésben és a dobozok elcipelésében. Erre a feladatra más sulikban jelentkezni is lehet. „A diákokat nem lenne szabad beosztani ilyen feladatokra, rájuk nem terhelhető sem megőrzési, sem kártérítési felelősség” – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője. Nálatok milyen megoldások vannak a mobiltilalomra? Írjátok meg nekünk a belső üzenőben! (Népszava)

Forrás: Magyar Péter/Facebook
Forrás: Magyar Péter/Facebook

Ha most lennének választások, a jelenleg kormányon lévő Fidesz-KDNP a szavazatok 43 százalékát, míg a Magyar Péter vezette TISZA Párt a 39 százalékát kapná – ez derül ki a Medián nevű közvéleménykutató cég friss felméréséből. A Demokratikus Koalíció alig van 3 százalék felett, a Mi Hazánk pedig 7-ről 4 százalékra esett vissza. (24.hu)

A Bese-ügy kirobbanása után nem sokkal megjelent az új rendelet, amiben az szerepel, hogy a kormány emeli a hittanra, erkölcstanoktatásra és tankönyvtámogatásra szánt pénzt. Nem is kevéssel, az eredeti összeget 4 milliárd 188 millió forinttal emelik. Hogy ez hogyan és pontosan mire lesz elköltve, azt még nem tudni. (24.hu)

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Elpusztult Erzsi, a magyar internet leghíresebb cicája. Az egykori Erzsi for President oldalon Elnök asszonynak hívott macskának vesegondjai voltak. Erzsit gazdája, Homonnay Gergely író, közéleti aktivista tette híressé. Ő pár évvel ezelőtt hunyt el, Erzsit azóta barátai gondozták, a Facebook-oldala sem működött már. Időközben viszont a budapesti Főpolgármesteri Hivatalnak lett hivatalos macskája, akiről itt írtunk. (Telex)

Nincs pénz a fenntartására, bezárják a békéscsabai Napraforgót, ami halmozottan sérült fiatalokkal foglalkozott. A nappali intézményben a szülők biztonságban tudhatták a gyerekeiket, amíg dolgoztak. Az ellátást az önkormányzat szerint a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete civil szervezet biztosította. Ők azt mondták, hogy elfogyott a finanszírozásra fordítható pénz, nem kaptak eleget az államtól és az önkormányzattól, hogy biztonságosan működhessenek. (Telex)

A 2023 decemberi árvíz a pesti rakparton.

Olyan durva esőzés várható Ausztriában, hogy az érinteni fogja a Duna vízgyűjtő területeit is. Emiatt Magyarországon is emelkedni fog a vízszint. Arról nem beszélve, hogy a hétre nálunk is sok esőt jósolnak. A mostani előrejelzés szerint a budapesti szakaszon jövő keddre már 565 cm-es vízállást várnak. 620 centiméternél van elsőfokú készültség, vagyis ennél a magasságnál zárják le a rakpartokat. (Telex)

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

A géllakk egyre több embernél okoz allergiát – írta közleményében a Semmelweis Egyetem. Ennek főleg az az oka, hogy folyamatosan változtatják az összetevőket, de az is közrejátszik, ha nem szakszerűen helyezik fel a lakkot. A termékekben sok vegyi anyag van, de az úgynevezett akrilátorok okozzák a legtöbb allergiás megbetegedést. Ezek felelnek azért, hogy az UV lámpa hatására a köröm felszínén a géllakk megkeményedjen. A szakemberek mindenkit arra kérnek, hogy ha gyulladást, hólyagosodást, kipirosodást lát az ujjain, azonnal vetesse le a géllakkot. Szakképzett szakemberhez forduljanak, és sérülésekkel a körömágy körül senki ne csináltasson géllakkot. Mert könnyebben bejutnak a bőr alá a rossz anyagok és a bacik is. (Semmelweis Egyetem)

Elég hamar bemutatta a Playstation decemberi szülinapjára belengetett új PS5 Prót a Sony. Az ígéret szerint ebben már a stabil teljesítmény és a pöpec grafika is jelen lesz egyszerre, és ami még fontosabb: a konzollal kompatibilis régebbi játékok teljesítménye is javulhat. Nyilván nem lesz olcsó, kérdés, megéri-e a majd. Itt van a friss promóvideó:

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.