Még mindig jóval kevesebbet keresnek a nők, meghalt a Dragon Ball alkotója – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Átlagosan még mindig 13 százalékkal keresnek kevesebbet az európai nők, mint a velük azonos munkakörben dolgozó férfiak. Az Eurostat felmérése szerint ez a különbség az EU összes országában megfigyelhető, de az elmúlt tíz évben mindenhol csökkenni látszik. A leglassabban Magyarországon közelítenek egymáshoz a fizetések. Míg 2013-ban 18,4 százalékkal ért kevesebbet a nők munkája, 2022-re ez 17,5 százalékra csökkent. Ezzel a tempóval számolva 131 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy nálunk ugyanannyit keressen egy nő és egy férfi, ha ugyanazt a munkát végzi. (telex.hu)

Donald Trump volt amerikai elnökkel találkozik Orbán Viktor pénteken, Trump floridai birtokán. A találkozón Szijjártó Péter külügyminiszter szerint az európai béke és az amerikai-magyar kapcsolatok lesznek a téma. A nyugati sajtó élesen bírálta a találkozót. Példátlannak tartják, hogy Orbán Viktor a Fehér Ház meghívása nélkül látogatott Amerikába, és azt is, hogy ott nem tárgyalt a kormány egyetlen tisztségviselőjével sem. Tárgyalt viszont azzal a Steve Bannonnal, aki Trump egykori tanácsadója volt. Bannont korrupció miatt még 2020-ban letartóztatták, és akár 25 év börtönt is kaphatott volna, de akkor Trump kegyelmet adott neki. Bannont ugyancsak elítélték a 2021. januári capitoliumi zavargás miatt, aminek az egyik szervezője volt. (hvg.hu, rtl.hu)

Meghalt a Dragon Ball című képregénysorozat megalkotója. Torijama Akira 1984-ben kezdte publikálni az idők során a világ legnagyobb harcművészévé váló Son Goku történetét. A Dragon Ball azonnal sikeres lett, csak Japánban közel 160 millió példányt adtak el belőle 2014-ig, és világszerte is több százmillió fogyott a képregényből. A történetből rajzfilmsorozat és filmek is készültek. Torijama Akira stúdiója azt közölte, hogy a művésznek több munkája befejezetlenül maradt. A Dragon Ball alkotója 68 évet élt. (bbc.com)

Épp 10 éve nem tudni, hogy mi történt a Maláj Légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó repülőgépével. Az utasszállító 370-es járata 2014. március 8-n, az indulás után 38 perccel eltűnt a radarokról. A fedélzetén 239 ember volt. A gép sorsa azóta is rejtély, feltételezhetően a Dél-kínai-tengerbe zuhant. Az eltűnés okát is csak találgatni lehet. Számos elmélet született már erre, de semmit nem lehet igazolni addig, amíg nem lesz meg a gép, és azon a repülési adatokat tartalmazó fekete dobozok. (rtl.hu)

130 éve nem látott állatot fedeztek fel újra Magyarországon. A kutatók egy olyan levélbolhafajra bukkantak, amit utoljára az 1880-as évek végén figyeltek meg. A levélbolhák a rovarok egy fontos csoportja, melyek közt több faj is komoly károkat tud okozni a növényekben. A most felfedezett példány miatt a kutatók elkezdték újra vizsgálni a hazai levélbolhákat. Arra jutottak, hogy a bolhák fele részben ritka, őshonos fajokból áll. A másik részük, amelyek nagy számban előfordulnak, olyan invazív fajok, amik elsősorban a dísznövényeket károsítják. Arról nem szólt a kutatók közleménye, hogy a Lovasberénynél, egy virágos cserjéről most begyűjtött levélbolha hogy kerülhetett oda, és hogy fajtársai hol voltak az elmúlt 130 évben. (agroinform.hu)

130 éve nem látott levélbolha sokszoros nagyításban. Forrás: HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.