Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Harmadik helyen végzett a csoportjában a magyar válogatott a selejtezők után a foci Eb-n. A csapat vasárnap este a hosszabbításban egy góllal megverte Skóciát. A hosszabbításra azért volt szükség, mert az egyik magyar játékos, Varga Barnabás súlyosan megsérült egy ütközés után. Vargát azóta meg kellett műteni, az arccsontja tört el, és agyrázkódást is szenvedett. Viszont a műtét és a kezelések után szerdán már kiengedik a kórházból. A válogatott pedig ezzel a győzelemmel pedig még tovább is juthat. Ehhez legalább két olyan csapatnál kell több pontot és jobb gólarányt elérni, akik szintén harmadikként végeztek. Szerdáig kiderül, hogy ez sikerül-e. (eurosport.hu)

Az A csoport végeredménye. Facebook/EURO2024

Az EU ki tudja kerülni Magyarország vétóját, azaz ellenszavazatát, amivel az Orbán-kormány eddig akadályozta, hogy fegyvereket vásároljanak Ukrajnának. Ezt a szankciók miatt befagyasztott orosz vagyon idei nyereségéből fizetnék. Így még idén eljuthat 50 milliárd dollár az oroszok által megtámadott országnak. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter egyetlen, sértett mondattal reagált erre a Facebookon, szerinte az EU felrúgta a szabályokat. (ft.com)

A Nemzetközi Űrállomáson rekedt két űrhajós. Az eredetileg 8 naposra tervezett küldetésük június 5-én kezdődött, viszont meghibásodott az az űrhajó, amivel hazahozták volna őket. A két űrhajós a Boeing Starliner tesztrepülője. Egyelőre nem tudni, mikorra sikerül kijavítani a hibákat az űrhajón. A NASA szerint nincs ok aggodalomra, az űrállomáson mindennel el tudják látni a két űrhajótöröttet. Még helyük is van bőven, hiszen augusztus közepéig nem érkeznek új lakók az űrállomásra. (phys.org)

A Boeing Starliner felszállás közben június 5-n. Kép: Wikipedia

Három nap alatt több mint hatezren tiltakoztak az aláírásukkal az ellen, hogy a kormány katonákkal enyhítené a tanárhiányt. Ezt a fajta tiltakozást petíciónak hívják. Az aláírók azt követelik, hogy a kormány vonja vissza azt a nemrég megszavazott jogszabályt, ami szerint szakképzettség nélküli katonákkal töltenék fel az üres tanári állásokat. Az 55 évnél idősebb tisztek és altisztek átképzését a tankerületek végeznék, és meg se kellene várniuk ennek a befejezését, már a képzés közben is taníthatnának. (szabad.ahang.hu)

Egyelőre nem kérte visszavételét a Fideszbe a kegyelmi botrány után lemondott volt köztársasági elnök. Novák Katalin akkor lépett ki a pártból, amikor elnök lett. Korábban volt ő parlamenti képviselő és a Fidesz alelnöke is. Az államfői tisztségről való lemondása után elvileg kérhette volna a visszavételét a pártba, de a Blikk értesülése szerint ez egyelőre nem történt meg. (blikk.hu)

Jávorszarvasok közt legelésző csacsit videózott le egy túrázó Kaliforniában. Nem sokkal később előkerültek a szamár gazdái is. Kiderült, hogy Diesel – ez az állat neve – több mint öt éve szökött meg tőlük egy farmról. A tulajdonosok nagyon megörültek annak, hogy a szamár jól van és szemmel láthatóan boldog az új „családjával.” Úgy tűnik, a jávorszarvasok befogadták Dieselt. A csacsi gazdái pedig már nem is próbálják meg visszaszerezni, hanem örülnek annak, hogy Diesel élete már csupa kaland. (bbc.com)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.