Még az ág is húzza: sétáló fa nyert egy rangos versenyen

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Új-Zélandon megrendezték az év fája versenyt, ahol a győztes szinte azonnal világhírű lett. A fa egy Metrosideros robusta, azaz északi rātā, ami egy Új-Zélandon honos erdei fa. 25 méteresre vagy magasabbra is megnő, ez a példány 32 méter magas.

És pont úgy néz ki, mint aki megy valahova.

Gareth R. Andrews / Tree of Year

A „Sétáló fa” Karamea közelében, Új-Zéland Déli-szigetének nyugati partján nő. A nevét onnan kapta, hogy hasonlít a J. R. R. Tolkien által kitalált entekhez. Ők a fák pásztorai, amolyan őrök, akik a természetre vigyáznak. Trufa és Pippin keveredik közéjük A gyűrűk ura: A két toronyban.

A rātā életét egy másik gazdafához tapadva kezdi meg. Végül a gyökerei elérik a földet, és beborítja az eredeti gazdafát. A faj akár 1000 évig is élhet. Nem világos, hogy a Sétáló fa milyen idős, de létezéséről körülbelül 1875-ben már tudtak.

A fa egyértelmű győztes lett a versenyen, aminek a szervezői közölték: a magas fa „egyedülálló megjelenésével és lenyűgöző élettörténetével rabul ejtette az új-zélandiak szívét és képzeletét”. Milyen szép, nem igaz?

A fa megelőzte a többi gyakran fotózott fát is, például a Wānaka-tóból kiemelkedő fűzfát, amely annyira ismert, hogy saját hashtaget kapott: #thatwanakatree. (Guardian)

Away with Maja / Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.