Matekfeladatokkal kínozták az űrhajósokat, holnap lesz a Szajna nagy napja – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az olimpia hétfői versenyeinek eredményei:

  • A 15 éves Jackl Vivien 14. helyen végzett 400 méteres vegyesúszásban.
  • Sárkány Zalán 14. lett 800 méteres gyorsúszásban.
  • Kovács Richárd negyeddöntőbe jutott a férfi ökölvívók 63,5 kilogrammos súlycsoportjában.
  • Dósa Dénes a legjobb 32 között búcsúzott férfi tőrvívásban.
  • Kaizinger Balázs 41. helyen zárt lovastusában.
  • Pusztai Liza a legjobb 16 között búcsúzott női kardvívásban, miután Márton Anna 15–7-re győzte le.
  • Márton Annának a legjobb 8 jelentette a végállomást, ugyanis az ukrán Olga Harlan ellen 15–7-re vesztett.
  • Szűcs Luca kardozónk is a negyeddöntőben esett ki az első kiemelt Sara Balzer ellen. (hvg.hu)

Egy színes úszógatyás ismeretlen az olimpia legújabb sztárja. A női 100 méteres mellúszás július 28-i elődöntőjében az amerikai versenyző, Emma Weber elvesztette az úszósapkáját a medencében. Ekkor gyorsan szünetet tartottak, majd egy virágos úszónadrágos férfi besétált a medence széléről, beugrott a vízbe és kihalászta a sapkát. Amikor kiszállt a vízből, diadalittasan feltartotta a sapkát az éljenző tömegnek, mire az óriási tapsviharban tört ki. Mint kiderült, a férfi úszómesterként dolgozott a versenyen. A neve egyelőre nem nyilvános, de az NBC sportkommentátorai a jelenetet látva rögtön elnevezték a férfit „Bob the Cap Catchernek”, vagyis sapkafogó Bobnak. A hőstett a TikTon is népszerű lett, ide kattintva lehet megtekinteni. (Today)

Bob akcióban. Fotó: X

Kedden eljön az igazság pillanata, kiderül, hogy versenyezhetnek-e az olimpikonok a Szajnában. Többször is írtunk már arról, hogy a párizsi folyó annyira szennyezett, hogy az veszélyes lehet a sportolók egészségére. Franciaország súlyos milliárdokat ölt a folyó megtisztításába, sőt, Párizs polgármestere, Anne Hidalgo még meg is fürdött benne, hogy az olimpia előtt bizonyítsa, minden rendben a vízminőséggel. Vasárnap és hétfőn azonban ismét magas volt a szennyezettségi szint, edzeni sem lehetett a vízben. A szervezők szerint ennek az esős időjárás volt az oka, de keddre rendeződhet a helyzet. Ha így lesz, a férfi triatlonosok versenyében Bicsák Bencének és Lehmann Csongornak drukkolhatnak a magyarok. (MTI/Kispolgár)

Matekfeladatokkal kínozták a magyar űrhajósjelölteket a kiképzésük részeként. Erről Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos beszélt egy interjúban. A Semmelweis Egyetem és a Terrorelhárítási Központ közösen alakított ki egy hatnapos tesztet, ami fizikailag és mentálisan is nagyon megterhelő volt. A jelöltek egy 48 négyzetméteres konténerben töltöttek el 144 órát, ahol minden egyes percben szakemberek figyelték őket. Ezalatt kis lyukakon lehetett csak egyik helyiségből a másikba bújni. A négy magyar űrhajósjelöltnek kiszámíthatatlan volt a napirendje: akadt benne éjszakai riasztás, futóedzés, ami után közvetlenül matekpéldákat kellett megoldaniuk. A jelöltek közül Kapu Tibor nyert, Magyarország őt küldi majd az űrbe. (Index)

Kapu Tibor (Forrás: KKM/MTI)
Kapu Tibor (Forrás: KKM/MTI)

Nem lacafacáznak Belgiumban, ha a kisállatokról van szó. A belga rendőrség DNS-minták segítségével keresi azt az embert, aki négy újszülött kiscicát dobott a kukába Sint-Truiden városában. Az állatokra egy buszmegálló szemetesében találtak rá. Befogadóknál helyezték el őket, de még nem tudni, hogy életben maradnak-e. Az elkövető, aki kidobta őket, akár börtönbüntetésre is számíthat, de nagy összegű pénzbírságra biztosan. (MTI)

Három magyar érem is született az Európai Lány Informatikai Diákolimpián (EGOI). A versenyt Hollandiában tartották, ahol a lányoknak versenyprogramozási feladatokat kellett megoldaniuk: először az algoritmust kitalálva, majd azt kódolva. A négyfős magyar csapatból ketten, Keresztély Zsófia, a budapesti Szent István Gimnázium diákja és Nagy Korina, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium diákja is ezüstérmet szereztek. Horváth Dóra, a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium diákja bronzéremmel tért haza, Nguyen Kim Dorka, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja pedig a verseny közel kétszáz versenyzője közül a második napi eredményéért dicséretet kapott. (Telex)

Fotó: Vincze Dorottya, ELTE

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.