Martin Luther King születésnapja nemzeti ünnep Amerikában

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma iskolai szünet van Amerikában Martin Luther King tiszteletes emlékére. Rajta kívül csak az USA első elnökének, George Washingtonnak a születésnapja nemzeti ünnep. Az, hogy Kingé is az lehetett, sok év és komoly társadalmi nyomás eredménye.

Martin Luther King 1929. január 15-én született Atlantában, ami az USA egyik déli állama. Édesapja is lelkész volt, egy olyan közösségben, ahol a feketék voltak többségben. Amerikában a 19. század második feléig létezett rabszolgaság. Az amerikai polgárháborút követően ezt eltörölték, de ez nem jelentette azt, hogy a társadalom rögtön egyenlőként tekintett volna a feketékre.

Akit leültettek, mert leült

A huszadik század elejétől, bár azonos jogokat kaptak, mint a fehérek, az afro-amerikaiak csak elkülönítve élhettek. Ez volt a szegregáció, ami azt jelentette, hogy feketék nem járhattak fehérek által látogatott iskolákba, egyetemekre. Csak a nekik fenntartott boltokban vásárolhattak, külön várótermeik voltak az állomásokon, külön mosdókat kaptak a munkahelyeken. Nem ihattak még csak ugyanabból a csapból sem. A buszokon feketék nem ülhettek le a fehéreknek fenntartott helyekre.

Ezt elégelte meg egy Rosa Parks nevű nő 1955-ben. Leült egy ilyen helyre, és ott ülve maradt. Nem csinált semmit, csak ült. Emiatt pedig letartóztatták. Ennek viszont óriási hatása lett, ezrek kezdtek tiltakozásba az egyenlőtlenségek ellen. Köztük a fiatal tiszteletes, Martin Luther King is, aki végül az ügy élére állt.

Rosa Parks a buszon. Forrás: history.com

A közel egy évig tartó tiltakozás sikeres volt, a bíróság végül eltörölte a buszokon az elkülönítést. A fiatal lelkészt pedig egyre nagyobb tisztelet övezte. Szónoklatok százait tartotta a következő években, ahol végig a békés, erőszakmentes tiltakozást hirdette. Beszédeit egyre nagyobb érdeklődés kísérte. A hatvanas évekre a média fejlődése miatt már nemcsak a déli államokban, hanem az USA egész területén téma lett a feketék helyzete. Ráadásul egyre több támadásnak voltak kitéve a békésen tiltakozók, ez pedig máshol egyre több emberben váltott ki szimpátiát. A politika is kénytelen volt folyamatosan napirenden tartani a polgárjogi kérdéseket.

1963-ban Washingtonban nagyszabású tüntetést és felvonulást tartottak, hogy az elnököt és a kormányt szembesítsék a feketék helyzetével. Itt hangzott el Martin Luther King leghíresebb szónoklata. A „Van egy álmom” beszéd az egyenlőségről szólt, és elképesztő hatással volt milliókra. Egy évvel később King megkapta a béke Nobel-díjat, ezzel ő lett az addigi legfiatalabb díjazott.

„Van egy álmom, hogy négy kicsi gyermekem egy napon olyan nemzet tagja lesz, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg őket.”

Az általa vezetett tiltakozás nyomán több fontos, az egyenlőtlenség megszüntetését jelentő törvény született. Az előítéletességet viszont nem sikerült felszámolni. Martin Luther Kinget 1968-ban április 4-én meggyilkolták, halála nemzeti gyásznap lett. Emlékére január harmadik hétfőjét 1983-ban nemzeti ünneppé nyilvánították, de ezt csak 2000-re ismerte el az összes amerikai állam.

(Kiemelt kép: abcnews.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.