Manipulálnak titeket a csokik, hogy megegyétek őket?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Minden jel szerint igen – vagy legalábbis igyekeznek nagyon ínycsiklandóak lenni a számotokra. Mivel a gyerekek gyakran járnak a szüleikkel vásárolni, legyen szó plázáról vagy élelmiszerboltról, a cégek kifejezetten gyerekeknek szánt csomagolásokat is készítenek: színes mintákat, feltűnő betűket, állatos rajzokat használnak. Ezzel arra csábítják őket, hogy kérjék a terméket a szüleiktől. A baj csak az, hogy ezek a termékek a magas zsír-, só- vagy cukortartalmuk miatt sokszor egyáltalán nem jók egy gyermek számára. 2010-ben egy kutatás már bebizonyította, hogy a csomagolás befolyásolja a gyerekek választásait, ha a junk foodról van szó.

Pixabay

A junk food alatt nem csak a gyorséttermi ételeket értjük, hanem a nasikat, a sós snackeket, édességeket, cukorkákat, cukros italokat. Legutóbb írtunk nektek arról, hogy Magyarországon a 18 év alattiak 20-25 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Ezeknek a gyerekeknek pedig legalább 80 százaléka felnőttként is az marad – tehát nem állunk valami jól e téren. Az Egyesült Királyságban is igen komoly probléma a gyerekek elhízása, a brit kormány pedig már próbált itt-ott tenni az ügy érdekében.

Mit mondanak a szakértők?

Most a Jamie Oliver séf által vezetett kampányszervezet, a Bite Back rukkolt elő érdekes eredményekkel a csomagolásokkal kapcsolatban. Legújabb akciójukban táplálkozási szakértőket kértek fel arra, hogy elemezzenek 262 olyan édességet, snacket,

  • amit az Egyesült Királyságban árulnak,
  • és aminek a csomagolása valószínűleg vonzó a gyerekek számára.

A szervezetnek ugyanis az volt a gyanúja, hogy az élelmiszergyártók szándékosan olyan, fiataloknak szóló csomagolást használnak, amivel még több egészségtelen élelmiszert adhatnak el. A kutatás a termékek 78 százalékát zsír-, só- vagy cukortartalmuk egészségtelennek ítélte meg. A figurákat ábrázoló termékek 67 százaléka volt egészségtelen. A termékek 80 százaléka élénk színekkel, vidám mintákkal és betűkkel igyekezett felkelteni a gyerekek figyelmét.

Unsplash

A Bite Back szerint az olyan márkák, mint például a Kinder Surprise vagy az M&M’s mind színes, gyerekeknek tetsző csomagolást használ magas só-, cukor- és zsírtartalmú ételein.

A Lordok Háza nemrégiben közzétett, ultrafeldolgozott élelmiszerekkel, diétával és elhízással foglalkozó vizsgálata megállapította, hogy a Mondelēz (ide tartozik az Oreo vagy a Milka) mind az 58 gyerekeknek tetsző terméke egészségtelen. A Ferrero mind a 22 terméke nagy mennyiségű zsírt, sót vagy cukrot tartalmazott, a Mars, a PepsiCo és a Kellogg’s pedig tucatnyi olyan terméket árul gyerekeknek tetsző csomagolással, amelyek egészségtelenek. Érdekes, hogy például a Danone egyetlen gyerekeknek szóló termékét sem ítélték egészségtelennek.

Mit mondanak a gyártók?

A Mondelēz a reakciójában tagadta, hogy marketingje a gyermekeket célozná meg. Azzal érvelt, hogy a termékeit felnőtteknek vagy szülőknek szánja, ráadásul csak alkalmanként. Azzal sem ért egyet, hogy a színes csomagolás automatikusan a gyerekeket szólítja meg. A brit Élelmiszer- és Italszövetség szintén megvédte az élelmiszeripari cégek marketingstratégiáját, szerintük a gyártók a szabályok szerint dolgoznak.

Jamie Oliver a Guardiannek azt mondta: „akár vicces karakterek, színes képek vagy izgalmas új formák révén, de ezek a vállalatok azért használnak ilyen csomagolásokat, mert tudják, hogy ezzel megragadják a fiatalok figyelmét. Ez egy trükk… egy újabb módja annak, hogy a cégek egészségtelen ételekkel bombázzák a gyerekeket.”

Jamie Oliver. Scandic Hotels / Wikipedia

James Toop, a Bite Back vezérigazgatója azt javasolta, hogy a kormány vezessen be új szabályozást, és korlátozza a gyártók sunyi taktikáit, mivel „alvajárva sétálunk bele egy megelőzhető egészségügyi válságba.” A kutatás szerint az is hatékony lenne, ha az egészségtelen ételeket csak este 9 óra után reklámozhatnák a brit tévécsatornák.

Te gondolkodtál már azon, hogy a kedvenc termékeid csomagolásai vonzanak-e téged? Egyetértesz azzal, hogy a csomagolás befolyásolja, mit rágcsálsz szívesen? Írd meg a véleményedet nekünk a belső üzenetküldőben!

Források: FoodBev Media, Guardian, Young Consumers Insight and Ideas for Responsible Marketers 11(1):77-89, Science Direct, Royal College of Paediatrics and Child Health.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.