Majdnem igazuk van a laposföld-hívőknek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az ókori Indiában azt hitték, hogy a Föld lapos, és egy óriáskígyó, egy teknős és négy elefánt tartja a hátán. (Ez egyébként tök logikus, ha nem lenne lapos a Föld, legurulna az elefántok hátáról.) A görögök viszont nem vették ezt be, és mivel egyre többet hajóztak, elkezdtek gyanakodni, hogy a Föld inkább gömbölyű lehet. Arisztotelész, a neves tudós és filozófus már be is tudta ezt bizonyítani. Arról ugyan még sokáig ment a vita, hogy a Föld a világ közepe vagy sem, és hogy a Nap kering-e a Föld körül, vagy fordítva. De azt az elméletet, miszerint a Föld kerek, már évezredek óta elfogadottnak tartja a tudomány.

Ma is vannak azonban emberek, akik inkább azt gondolják, hogy a Föld lapos. Komoly összeesküvés-elméletek léteznek, miszerint a Föld egy korong, középpontjában az általunk ismert Északi-sark van. Amit pedig mi Déli-sarknak hiszünk, az valójában egy Földet körülölelő magas jégfal. Mivel ez egy teljesen hibás és tudománytalan feltételezés, a legtöbb ember megmosolyogja a laposföld-hívőket.

Közben meg lehet, hogy nekik is igazuk volt, csak tévedtek néhány milliárd évet. A University of Central Lancashire kutatói felfedezték ugyanis, hogy a bolygók a kialakulásukkor először nem gömbbé, hanem laposabb formákká fejlődtek. Dr. Dimitris Stamatellos kutató szerint mindig is az volt a feltételezés, hogy a bolygót létrehozó gáz- és porrészecskék rögtön gömbbé álltak össze. Viszont most számítógépes szimulációkkal azt fedezték fel, hogy a születő bolygó a két pólusán kezdte felhalmozni az anyagokat. Az egyenlítőknél pedig kevesebb anyag gyűlt össze a kezdetekkor.

Magunk is meglepődtünk a kísérletkor. Eszerint a Föld a születésekor egy kilapult gömb volt, olyasmi, mint egy Smarties drazsé.

Születő bolygó felülről és oldalról. Forrás: University of Central Lancashire

Idővel aztán a bolygók felvették a ma ismert kerek alakot. A mostani szimuláció viszont olyan kérdésekre is választ adhat majd, hogy egyáltalán miért álltak össze a gáz- és porrészecskék. (uclan.ac.uk)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.