Magyar Péter pártja az ellenzék élén, kacsacsaládot mentettek tűzoltók – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a legnépszerűbb ellenzéki párt. Ez a Medián közvélemény-kutató felméréséből derül ki, amit az elmúlt napokban készítettek. Azok közül, akik biztosan szavazni akarnak, 24 százalék választaná a Tisza Pártot. A második a  Demokratikus Koalíció 9 százalékkal, a többieknél az is kérdéses, bejutnak-e az Európai parlamentbe. Ehhez 5 százalékot kell megugrani, erre a legtöbb esélye a Kutyapártnak van. A legtöbb támogatóval viszont még mindig a kormányzó Fidesz-KDNP büszkélkedhet, a biztos szavazók 46 százaléka választja őket. (HVG)

Holnap, azaz május elsején ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, a HÉV-ek és a Volánbuszok. Ezért mindenkit arra kérnek, hogy indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi közlekedési rendről. Érdemes elővételben megváltani a jegyeket, használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban. (MTI)

Egy új kutatás kiderítette, hogy a testmozgás segíthet megelőzni a depresszió, a szorongás és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) kialakulását a gyerekeknél és tiniknél – írja a The New York Times. Egy új tanulmányban arra találtak bizonyítékokat, hogy az állóképesség védelmet nyújthat egyes mentális zavarok ellen. A testmozgást egyébként nem először hozzák összefüggésbe a mentális egészséggel, de ez volt az első kutatás, ami konkrét adatokra és nem feltett kérdésekre alapozott. (24.hu)

Felfüggesztette az Országgyűlés Gy. Németh Erzsébetnek, a Demokratikus Koalíció politikusának a mentelmi jogát. A mentelmi jog azt jelenti, hogy a parlamenti képviselő nem vonható felelősségre bíróság vagy más hatóság előtt, büntetőeljárás, szabálysértési eljárás sem indulhat ellene, amíg az országgyűlés ebbe nem egyezik bele. Vagyis letartóztatni is csak tettenéréskor lehet. Gy. Németh ellen egy magánszemély tett feljelentést február 22-én „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel tartott online sajtótájékoztatója miatt. A vád rágalmazás. (HVG)

Forrás: Katasztrófavédelem - Facebook.
Forrás: Katasztrófavédelem – Facebook.

Belekacsázott tíz kicsi kacsa egy csatornába Oroszlányban. A kacsamama pedig ijedten meredt lefelé, nem tudta, mitévő legyen. Szerencsére jöttek a tűzoltók, akiknek sikerült kimenteniük a kicsiket. „A rácsokat több helyen kéziszerszámokkal felnyitottuk és a bajba jutott állatokat kézzel kiemeltük. A mentést végig figyelte a kiskacsák anyukája. Dobozba helyeztük őket, és a pár száz méterre lévő városi tóhoz vittük, ahová az anyuka végig követett minket. Majd a tóba engedést követően együtt elúsztak” – szól a happy end a Katasztrófavédelem Facebook-oldalán.

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik pénteken a 2023/2024-es tanév május–júniusi érettségi vizsgaidőszaka – közölte az Oktatási Hivatal. A következő hetekben több mint 112 700-an érettségiznek. Május 6-án következik a magyar nyelv és irodalom, utána 7-én a matek, 8-án a töri.

(Kiemelt kép: Gy. Németh Erzsébet. Forrás: Facebook)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.