Magyar gimisek nyertek Oxfordban, veszélyes medve mászkál Szlovákiában – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Magyar lányok győztek egy oxfordi vitaversenyen. Wirtz Annamária és Zsoldos Flóra, a British International School Budapest diákjai a világ legnagyobb és leghíresebb középiskolai szintű vitaversenyét, az Oxford Uniont nyerték meg. A brit parlamenti vita hagyományaira épülő versenyen a 2 fős csapatoknak rövid felkészülés után egy-egy adott tételmondat mellett vagy ellen kell érvelniük angolul. A kérdések aktuális külpolitikai, gazdasági témákkal lehetnek kapcsolatosak, de előkerülnek társadalmi igazságtalansággal vagy épp kultúrával foglalkozó kérdések is. (444)

Hőkamerás drónnal keresik, hogy aztán kilőhessék azt a medvét, amelyik vasárnap öt embert sebesített meg a szlovákiai Liptószentmiklóson. A támadásnak a rendőrök vetettek véget, akik visszakergették az erdőbe a megvadult állatot. A medve miatt rendkívüli helyzetet hirdettek a városban. Az állat feltehetően most is az erdőben kószál, az állami és a városi rendőrök is keresik őt. Szlovákiában korábban felállítottak egy veszélyes medvék kilövésére szakosodott akciócsoportot, ők is a helyszínen vannak. (hvg.hu / Bumm.sk)

75 551-en látták a Most vagy soha! című kalandfilmet a nyitóhétvégén. Az 1848. március 15-én játszódó film ezzel több mint 162 millió forintot hozott a konyhára. Visszahozni az árát valószínűleg nem fogja, ugyanis 6 milliárd forint közpénzből készült. Az elmúlt héten több hírportál is írt arról, hogy néhány iskolában kötelező program megnézni a filmet – de azt még nem tudni, hogy a kivezényelt iskolások mennyivel dobták meg a nézőszámot. (Rákay Philip, Facebook / Kispolgár)

Facebook

Még nem hallgatta ki a rendőrség K. Endrét. Korábban írtunk arról, hogy K. Endre – a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese, aki kegyelmet kapott Novák Katalintól – nemrég megpróbálta rávenni a pedofil V. János egyik áldozatát, hogy változtassa meg a vallomását. Mivel erről az esetről rejtett kamerás felvétel is készült, a rendőrség közölte, hogy nyomozást indított. Az elkövető személye a felvételeknek köszönhetően könnyen beazonosítható, de a rendőrség még nem hallgatta ki és nem gyanúsította meg K. Endrét. (Népszava)

Őrülten cuki dikdikbébi született a San Diego-i Állatkertben. A dikdik a világ legkisebb antilopfaja, felnőttként mindössze 3-6 kilót nyom, és általában maximum 70 centi hosszúra nő. Száraz bozótosban él, dús növényzetre van szüksége az életben maradáshoz és a táplálkozáshoz. A San Diego-i antilopgyerek az Abeba nevet kapta, ami sémi nyelven virágot jelent. Az állatkert büszkén mutatta be a jövevényt, aki jelenleg főleg az anyukáján csüng és ügyetlenül ugrándozik. (Yahoo)

San Diego Zoo Wildlife Alliance

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.