Ma vitázik először Donald Trump és Kamala Harris, meghalt Darth Vader hangja – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Amerikában ma este (nálunk hajnali háromkor) tartják azt a tévévitát, ahol először áll ki egymással szemben a demokrata jelölt Kamala Harris és a republikánus ex-elnök Donald Trump. A vita komoly hatással lehet arra, hogyan alakul a november 5-i elnökválasztás. A két jelölt közt rendkívül szoros a verseny, a legtöbb felmérés szerint fej-fej mellett állnak jelenleg. A vita az elemzők szerint Harrisnek lehet fontosabb. Kettejük közül viszont Trump jóval gyakorlottabb, neki ez lesz a hetedik elnökjelölti vitája. A legutóbbi vita után lépett vissza a jelöltségtől a mostani elnök, Joe Biden. (abc.com)

Balra Trump, jobbra Biden. Forrás: CNN
A vita, ami után Biden visszalépett idén júniusban. Balra Trump, jobbra Biden. Forrás: CNN

Úgy tűnik, egy drágább típusra cserélte magánrepülőjét az ország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc. Erre a nyilvánosan elérhető repülési adatokból lehet következtetni. Ez azt mutatja ugyanis, hogy a repülő az utóbbi időben mindig ott bukkant fel, ahol a szintén Mészároshoz köthető luxushajó, a Rose d’Or is horgonyzott. A most lefülelt magángép ára újonnan 9,6 milliárd forint, és a fenntartása is nagyjából évi 1 milliárd forintba kerülhet. De a jacht ennek háromszorosát éri. (atlatszo.hu)

Megint baj volt a MÁV-nál, egy nap alatt egy mozdony és egy motorkocsi is kigyulladt menet közben. Az egyik, a Debrecenből Füzesabonyba közlekedő vonat M41-es mozdonya a tiszafüredi állomás közelében kezdett füstölni. Az utasokat időben leszállították, a tüzet pedig eloltották. A hibás mozdony miatt viszont egész nap késések voltak ezen a szakaszon. Ezek a magyar gyártású dízelmozdonyok mind idősebbek 40 évnél. A másik kigyulladt vonat Komáromból ment Székesfehérvárra, ez Szőnynél kapott lángra. Itt sem sérült meg senki. Ez egy Bz motorkocsi volt, szintén nyugdíjas korú. (444.hu, Mávinform)

A füstölő M41-es. forrás: 24.hu

Nem jelöl főpolgármester-helyettest és nem áll össze egyik pártszövetséggel sem a Tisza Párt a fővárosi közgyűlésben. Az új közgyűlés októberben alakul majd meg, akkor kezdik munkájukat azok a képviselők, akiket a júniusi önkormányzati választáson megszavaztak. A Tisza elnöke, Magyar Péter kilenc pontban foglalta össze, mit gondol a fővárosról. Azt is mondta, hogy szerinte Budapest a csőd szélén áll, ezért Karácsony Gergely főpolgármesternek és Orbán Viktor miniszterelnöknek azonnal rendeznie kellene a főváros és a kormány kapcsolatát. Korábban ugyanis a kormány rengeteg pénzt elvont Budapesttől. Magyar Péter azt is mondta, hogy addig nem lehet tárgyalni a budapesti olimpiáról sem, amíg nincs népszavazás, nyílt szakmai párbeszéd, és nem fizetik ki a Budapesttől elvont pénzeket. (Facebook/Magyar Péter)

93 éves korában meghalt James Earl Jones amerikai színész, akit a leginkább Darth Vader hangjaként ismert a világ. Jones az ismertségét a Star Wars-nak köszönheti, pedig eredetileg nem is neki szánták ez a szerepet. Végül annyira jól sikerült megformálnia a Sötét Nagyúr hangját, hogy az összes filmben és még a Star Wars: Lázadók című rajzfilmsorozatban is ő hallható Vader hangjaként. Ugyancsak James Earl Jones kölcsönözte a hangját Mufasának az Oroszlánkirály című klasszikus rajzfilmben. Több filmben is játszott és felbukkant például az Agymenők egyik epizódjában, ahol saját magát alakította. Jones munkáját élete során számos díjjal, egyebek mellett Emmy-, Tony- és Grammy-díjjal jutalmazták. (usatoday.com)

Nyílt válogatáson keresik az új Harry Pottert, Ron Weasly-t és Hermione Grangert Nagy-Britanniában. Az HBO hamarosan sorozatot készít a Harry Potter könyvekből, és ebbe keresik az új főszereplőket. A válogatóra olyan gyerekeket várnak, akik 2025-ben lesznek 9-11 évesek. Emellett az egyetlen feltétel az, hogy az Egyesült Királyság vagy Írország legyen a gyerekek lakhelye. A felhívásban szerepel az is, hogy a sorozat készítőinek fontos a szereplőgárda sokszínűsége, ezért mindegy nekik, milyen a jelentkezők bőrszíne vagy nemi identitása. A forgatásban producerként vesz majd részt a könyvek írója, J.K. Rowling is. A tervek szerint az új Harry Potter 2026-ban lesz látható a Max nevű streamingoldalon. (telex.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.