Ma van az ASMR világnapja. De mi is ez?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nyuszi rág egy répát. Méhek zümmögnek egy fán. Valakinek masszírozzák a fejét, fésülik a haját. Biztosan találkoztatok már ti is ASMR videókkal. A rövidítés magyarul Autonóm Szenzoros Meridián Választ (Autonomous Sensory Meridian Response) jelent. Olyan ismétlődő kaparászós, suttogós vagy kopogós hangokról, vagy olyan képi világról van szó, amit hallgatva vagy nézve kellemes, bizsergető vagy nyugtató érzés fog el bennünket.

Az ASMR-t legalább annyian szeretik, ahányan utálják. Mert például a már említett nyuszi réparágcsálása, vagy a folyamatos kaparászás hangja sokaknak nem nyugtató és kellemes, hanem kifejezetten idegesítő.

Az ASMR-t élvezők viszont kétféle reakcióról számoltak be egy 2021-es tanulmányban: egy libabőrös, bizsergető érzésről, ami a fejbúbtól a nyakig terjed, vagy akár a lábujjakig.Vagy egy olyan nyugalomról, ami elárasztja a teljes testüket. Ezeket a hatásokat fMRI-vel, vagyis az agyi folyamatokat vizsgáló készülékkel is kimutatták. Tehát nagyon úgy fest, hogy nem humbugról van szó.

Szakértők szerint ezek az audiovizuális ingerek válthatnak ki ASMR-t

  • suttogás
  • koppintás, kaparás vagy suhogás hangja
  • lassú kézmozdulatok
  • ismétlődő tevékenység

Az ASMR egyébként nem új keletű, csak most lett konkrét neve. Klasszikus irodalmi művekben is írnak hasonlóról, hangokról vagy képekről, amik nyugalommal vagy kellemes érzéssel töltik el az embert.

Most viszont kutatják is, hogy miért van ez, és mire lehet használni. Arra jöttek rá, hogy azon túl, hogy az agyban a változás kimutatható ilyen hangok vagy képek hallása vagy nézésekor, bizonyos neurohormonok, mint dopamin, oxitocin és endorfin is felszabadulnak. Ezeknek a jutalmazásban, kötődésben és boldogságérzésben van szerepük.

Tudományosan az ASMR-nek ezeket a jótékony hatásait támasztották eddig alá:

  • Az ASMR-kutatásban résztvevők 80 százaléka arról számolt be, hogy azonnal jobb kedve lett. Viszont az is kiderült, hogy azoknál, akik depresszióban szenvednek, ez a hatás rövid távú volt.
  • Fájdalomcsillapítás: a krónikus fájdalommal küzdő résztvevők jelentős részének akár 3 órán át is kitartó megkönnyebbülést hozott.
  • Jobb koncentrációképesség: vagyis flow-érzést segített elő, aminek hatására el tudtak teljesen merülni egy értelmes tevékenységben, teljesen odakoncentrálva rá.
  • Jobb alvásminőség: sokan amúgy is elalvássegítőnek használják az ASMR-t a relaxáló, lenyugtató hatása miatt.

Ezen kívül a kutatók még több jótékony hatást is feltérképeztek, de mivel azokat még nem sikerült teljesen alátámasztani, ezért nem vesszük ide a felsorolásba.

Ugyanitt fontos megjegyezni, hogy az ASMR-t, mint minden mást, nemcsak jóra, de veszélyes dolgokra is használják. Lett egy új alfaja ezeknek a videóknak, amikben nem kaparászással, kopogtatással akarják elérni a hatást, hanem felkavaró történetek elsuttogásával. Amiket ráadásul hozzánk szólva mesélnek, egyfajta szerepjátékot felvéve. Ez könnyen függőséghez és a valóságtól való elszakadáshoz vezethet. Horrorisztikus vagy felkavaró történeteket hallgatni pedig egyáltalán nem tesz jót az agyunknak és idegrendszerünknek.

Itt is, mint mindennél a lényeg: nem rákattanni, mértékkel és a megfelelő tartalmat használni. Már ha abba a kategóriába tartozunk, akinek jó az ASMR. (Healthline, National Library of Medicine)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Ma legózunk és örülünk a szabadnapnak!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.