Ma ünnepeljük az apukákat!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Májusban megünnepeltük az anyukákat és a gyerekeket, júniusban az apákon a sor. Magyarországon és még sok más országban június harmadik vasárnapja az apák napja. Nálunk hivatalosan 1994 óta ünneplik, de máshol komoly hagyományai vannak. És persze ez az ünnep is, mint annyi másik, Amerikából származik.

1910-ben, egy évvel azután, hogy megtartották az első hivatalos anyák napi ünnepséget, egy fiatal nő, Sonora Smart Dodd úgy érezte, hogy jár egy ilyen ünnep az apáknak is. Sonora édesapja veterán katona volt, aki a felesége halála után egyedül nevelte fel kilenc gyermekét. A kezdeményezést Washington állam is támogatta. Eredetileg az ünnep dátuma június 5-e, Sonora apjának születésnapja lett volna, de elcsúsztak az előkészületekkel. Így az ünnepséget június harmadik vasárnapjára tették át. Az apák napi megemlékezések egyre népszerűbbek lettek, 1916-ban pedig már az akkori amerikai elnök, Woodrow Wilson is megjelent a washingtoni ünnepségen. Az ünnep 1924-től országos szabadnap, 1972-től pedig hivatalos ünnepnap Amerikában.

Sonora Smart Dodd és édesapja, William Jackson Smart. Kép: Visit Spokane/Betsy Roddy

Az apák napját a katolikus egyház már a középkorban is megünnepelte, március 19-én. Ez Szent József, Jézus nevelőapjának ünnepnapja. És bár az apákat kevesebben köszöntik virággal és csokival, mint az anyukákat, azért a kereskedők megtalálták a módját, hogy ne járjanak rosszul. Ezen a napon sok helyen akciósak a műszaki cikkek, és Amerikában látványosan több szerszám fogy, mint az év többi napján. A lényeg viszont az, hogy az apukák is megérdemlik az ünneplést, a törődést és a szeretgetést. Akkor is, ha ez az ünnep nálunk nem annyira közismert, mint az anyák napja.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.