Ma este elstartol a foci-Eb

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Péntek este megkezdődik Németországban a 17. labdarúgó-Európa-bajnokág. Ez az egyik legjelentősebb és legizgalmasabb fociesemény, 24 ország vesz részt rajta világklasszis sztárokkal. Kereken egy hónapig tart, a döntőt július 14-én játszák majd.

A magyar csapat ismét bejutott a 24-es mezőnybe, ráadásul egyenes ágon, úgy, hogy megnyerte a selejtezőcsoportját. Ilyet magyar válogatott utoljára 1986-ban, a világbajnokságra készülve tudott elérni. A csapat, aminek a szövetségi kapitánya, vagyis edzője az olasz Marco Rossi, már egy német faluban készül.

Az Eb-n a csapatokat hat darab négyes csoportba sorsolták, a magyarok az A csoportba kerültek, ahol a házigazda Németország, valamint Svájc és Skócia lesznek az ellenfelek. A magyar csapat először szombaton, Svájc ellen játszik majd.

A kölni stadionban kezdi a bajnokságot a magyar csapat. Kép: Wikipedia

A foci még mindig az egyik legnépszerűbb sportág, legalábbis ha azt vesszük, hogy mennyien nézik az Európa-bajnokságot. Az egyik sportfogadással foglalkozó cég kutatása szerint a felnőtt magyarok majdnem fele, 46%-a mondta azt, nézni fogja valamelyik meccset. A férfiakat valamennyivel jobban érdekli a foci, 60-40% a nemek közti megoszlás a meccset nézők körében. A megkérdezettek egyébként azt tippelik, hogy a bajnokságot végül Spanyolország fogja megnyerni. A magyar válogatottat pedig a többség a legjobb 16 közé, a nyolcaddöntőbe várja.

Az Eb-nek van hivatalos kabalafigurája is, Albärt, a medve. A mackó a házigazda csapat, a német válogatott mezének színeit viseli. A bajnokságra saját focilabdát is készítettek, ennek is adtak egy hangzatos nevet, sajnos azt, hogy Fussballliebe. Ez azt jelenti, hogy Fociszerelem. Viszont először fognak olyan labdát használni az Eb-n, amiben a videobíró döntését segítő érzékelő (szenzor) is van. Így pontosan lehet majd tudni, hogy a labda tényleg átment-e a gólvonalon, vagy kigurult-e a pályáról.

Albärt és a kupa. Kép: Facebook/UEFA Euro 2024

Labdarúgó-Európa-bajnokságot először 1960-ban rendeztek. Erre mindjárt nem jutott ki a magyar válogatott, viszont a bajnokság történetének első selejtezőjét Magyarország játszotta az akkori Szovjetunióval. 3:1-re kaptunk ki. Igaz, ekkor még csak 4 csapat játszott az Európa-bajnokságon, amit akkor még Európai Nemzetek Kupájának hívtak. 1964-ben viszont bronzérmes lett a magyar csapat, ez volt az eddigi legjobb helyezés, amit Eb-n elért a válogatott. 1972-ben összejött még egy negyedik hely, de aztán 2016-ig kellett várni, hogy az addigra 24 csapatosra duzzasztott Eb-re egyáltalán kijusson a magyar focicsapat. Akkor a nyolcaddöntőig jutott a válogatott.

Érdekesség, hogy a 2016-os Eb-re nevezett magyar játékosok közül hatan most is tagjai a magyar válogatottkeretnek. És benne van a válogatott keretben egy angliai születésű játékos, Styles Callum is. A 24 éves focistának a nagymamája magyar ugyan, de nem beszéli a nyelvet. A Duolingóval próbál magyarul tanulni, de saját bevallása szerint nem megy neki túl jól. A válogatott csapatkapitánya az angol Liverpoolban játszó Szoboszlai Dominik, aki a maga 23 évével az Eb történetének legfiatalabb kapitánya lehet.

Szoboszlai Dominik. Facebook/UEFA Euro 2024 Photo by Alex Pantling

Az Európa-bajnokság egyébként pénzdíjas torna, összesen 331 millió eurót, azaz közel 130 milliárd forintot osztanak szét a legjobban teljesítő csapatok közt. Ez elképesztő sok pénz, annyi, mint Budapest éves költségvetésének a negyede. A győztes csapat 28 millió eurót, azaz nagyjából 10 milliárd forintot nyer majd.

A foci-Eb fontos eseményeiről, a magyar csapat eredményeiről a hírekben olvashattok majd. És persze várjuk a tippjeiteket is.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.